SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Quines probabilitats hi ha de conèixer, a l’altra punta de món, un parent que ni sabies que existia? Quantes opcions teniu de trobar-vos dins un grup de més de dues mil persones d’arreu? És casualitat o destí? Jo, que crec poc en una i en l’altre, m’aferro a la teoria dels sis graus de separació. Ja saben, la que estableix que tots els éssers humans del planeta estem connectats, com a màxim, a través de cinc intermediaris.

Vaja que, parlant parlant, un porta a l’altre fins que arriba el punt de trobada. Vaig a pams i així podran treure les seues conclusions. Una, que no és partidària dels llargs viatges a l’estiu per allò de fugir de les multituds, fa enguany una excepció i tria les capitals bàltiques. Era un viatge de desconnexió, d’anonimat, de noves experiències.

Primera nit, hora de sopar. Ens assignen una taula compartida amb persones de la nostra mateixa nacionalitat. Hi seiem quatre parelles. Per trencar el gel, comencem a presentar-nos. Una d’elles, arriba de la localitat d’origen de la meua mare, esclata la primera sorpresa. Quina casualitat, diem. Però ara ve la traca: ell i jo portem un mateix cognom. Sí, descobrim que som parents, no sabem en quin grau però ho som segur.

Ens mirem astorats com si haguéssim de reconèixer en la cara de l’altre algun rastre de familiaritat. Érem dos desconeguts sense res en comú i ara resulta que alguna gota de la mateixa sang ens corre per les venes. No coincidim en edat ni en gustos ni en maneres de fer però al nostre arbre genealògic hi ha un punt de connexió.

Com explicarien vostès que fóssim al mateix lloc, a la mateixa hora i ens descobríssim? Amb quantes de les persones que ens creuem tindríem lligams si ens aturéssim a parlar? Doncs seguint la teoria dels sis graus de separació, amb moltíssimes! Estableix que cada persona coneix, de mitjana, un centenar d’humans que, a la vegada, es relacionen amb cent més. Per tant, amb cent contactes, arribem a deu mil interlocutors.

Si aquests també en coneixen cent, multipliquem i ampliem la xarxa fins a un milió de persones en un tercer nivell, a cent milions al quart, a deu mil milions al cinquè i a un bilió, si existís un sisè nivell. Sis passos, només sis ens separen a uns dels altres. El món és, definitivament, un mocador.

tracking