SEGRE
icon

icon

Creat:

Actualitzat:

L’home s’escarranxa. Tendeix a l’expansió. Tots i sempre? No, però és una inclinació general. De fet, té nom i tot: manspreading. L’anglès, una llengua àgil a l’hora de fer incorporacions al diccionari, adopta aquest concepte que, literalment, significa home escampat o escarranxat, eixarrancat, escarxofat.

En definitiva, envaint més espai del que li pertoca. La definició situa el manspreading, com a exemple, al transport públic però el cert és que és una manera d’anar per la vida, és una demostració, potser inconscient, de domini. Així, mentre les dones som de creuar o ajuntar cames, ells van a l’ample.

Aquesta llibertat per abastar superfície, arriba a extrems quan s’irromp a l’espai vital, el cercle reservat on només entra qui decidim. L’entorn de confiança, vaja. Ens incomoda que ens toquin en excés sense llicència o fem una passa enrere quan ens parlen arran de boca.

Això és habitual.  Com ho són les faltes de respecte a les periodistes i a la seua feina, una altra forma de manspreading i de menyspreu que patim o hem patit totes i que, afortunadament, ara es denuncia.

L’última coneguda, a la reusenca Eli López, que durant una connexió en directe, va rebre un petó per part d’un desconegut que passava per allà i va trobar graciós entrar en escena.

Al final, això és cosificar-la. És escenificar que ell és lliure d’accedir al seu espai, destorbar-la mentre treballa i enganxar-li els llavis al cap. I no és així. El contacte físic ha de ser permès.

No pot existir si un dels participants no l’accepta. Es diu respecte. Hi ha qui va trobar molt divertit el famós petó del porter a la periodista que l’entrevistava i que resultava ser la seua parella però, sincerament, a mi em va semblar una poca-soltada fora de context.

Ara bé, per demostrar que la vida no es pot interpretar mai textualment, arriba Maluma amb exemples gràfics que el masclisme és més que envair l’espai de l’altra. A la foto de promoció del seu últim videoclip, les que ocupen més lloc són les dones.

Això sí, en roba interior, envoltant-lo amb veneració i fent cara d’estar encantades de fregar la seua pell mentre ell mira a càmera. Està clar, com diu Roser Guasch, en una iniciativa que han fet córrer dones i homes d’arreu, que sí, que #MejorSolaQueConMaluma.

tracking