SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Ja ho tenim: festes superades. Estem en període de ressaca i d’anar desitjant bon any qui sap fins quan. Però, perquè el desig s’acompleixi, tocarà treballar i molt. De les sobretaules d’aquests dies d’àpats copiosos, he tret idees de cap a on hauríem de tirar. Perquè sí, els catalans parlem entre nosaltres, diguin el que diguin. Per sobre de la resta, hi ha dues qüestions que em preocupen i que requeririen molt més esforç. De la primera n’hem parlat força, vostès i jo. I només encetar el 2019 hem entrat en un estúpid debat sobre si cal esborrar la llei de violència masclista. En l’any que hem deixat enrere van ser 47 les assassinades i les denúncies es compten per desenes de milers a l’Estat espanyol: gairebé 500 cada dia! En una setmana del 2019, una dona assassinada per la seua parella, una apunyalada per l’exparella i mitja dotzena de denúncies, incloses dues violacions en grup. Ah!, i els membres de la, malauradament, popular Manada campant lliurement gràcies a allò que en diuen justícia. De debò estem en condicions de debatre si cal protecció contra els bàrbars? A mi no em convenceran. Com tampoc de la necessitat que establim prioritats en les inversions.

Al capdavant, sens dubte, hi hauria d’haver la investigació mèdica. Hem d’evitar com sigui que mori gent per falta de diners. Hem d’aconseguir que la medicina curi més i que prevalgui la vida per sobre dels interessos. Si amb recursos justos la recerca catalana arriba on arriba, imaginin si no limitéssim la col·laboració a un dia de La Marató –impressionant i imprescindible, per cert–. La ciència camina a poc a poc perquè necessita benzina. Els avenços en la lluita contra el càncer són notables, però quant costa un tractament de la malaltia que més mata al món? La quimioteràpia de 2.000 a 9.000 euros, i les intervencions, de 7.000 a 13.000, com a mínim. I qui ho paga?

Als Estats Units, exemple de res pel que fa a la salut, ho tenen clar, és la llei de la selva i només qui té diners es pot intentar curar. Els pobres no tenen dret ni a una aspirina. Volem aquesta mena de selecció natural quan el càncer afectarà una de cada tres dones i un de cada dos homes? Diu la cançó que hi ha tres coses a la vida: salut, diners i amor. Endrecem-les i fem-les servir bé. Mans a la feina!

tracking