SEGRE

TRIBUNA

175 anys de l’Escola Normal de mestres

Degà de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social. Universitat de Lleida

175 anys de l’Escola Normal de mestres

175 anys de l’Escola Normal de mestres

Creat:

Actualitzat:

Avui, 26 de novembre del 2016, celebrem el 175è aniversari de la fundació el 1841 de l’Escola Normal Masculina, com a resultat d’un moviment de renovació pedagògica que s’imposà a Europa des de finals del segle XVIII. Des de la supressió de l’Estudi General de Lleida per Felip V durant la Guerra de Successió, Lleida va haver d’esperar més d’un segle a tornar a tenir un centre d’estudis superiors.

L’Escola Normal Masculina inicià la seva activitat a l’actual carrer Companyia, molt modestament amb únicament 21 alumnes, una aula i un professor. El següent any es posa en marxa, en el mateix edifici, l’Escola Pràctica annexa a l’Escola Normal de mestres amb una matrícula inicial de 50 nens entre 6 i 12 anys. Era la primera escola pública moderna a Lleida.

Des d’aquells inicis han anat sorgint nombrosos moviments de renovació i d’innovació pedagògica en la nostra ciutat, escoles com el Liceu Escolar, el Moviment Batec o el Grup Isard, entre altres.

Durant molt de temps i de manera contínua hem anant canviant de llocs, de plans d’estudi i de denominació, fins a integrar-nos definitivament l’any 2008 en la seu actual al Campus de Cappont a l’edifici de l’arquitecte portuguès Álvaro Siza. Durant els últims 25 anys s’han incorporat a la Facultat els estudis de grau d’Educació Social, Treball Social, i Psicologia i el 2015 s’encunya el nom de Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social, que reflecteix la riquesa del centre.

Actualment, la Facultat acull un equip humà de 285 professors adscrits, més de 2.400 estudiants i 12 treballadors d’administració i serveis. Aquests estudiants, que suposen un 25% de l’estudiantat de la Universitat de Lleida, fan que la Facultat sigui la més gran de la UdL i es distribueixen en set titulacions de grau, quatre màsters propis i tres màsters interuniversitaris. Dotze grups de recerca que estan actualment desenvolupant nombrosos projectes d’investigació i que participen en el programa de doctorat de la Facultat, que creix exponencialment any rere any en tesis doctorals llegides.

La Facultat es projecta com un centre obert a la ciutat i al territori i connectada al món. Per aquesta raó, s’han desenvolupat convenis amb més de 1.000 escoles, instituts i centres d’atenció a les persones, des d’una vessant educativa i psicosocial i es disposa de més de 80 convenis amb universitats de tot el món per a realitzar estades de docència o pràctiques a l’estranger, que creixen any rere any.

Aquesta setmana hem celebrat el nomenament del professor Francesco Tonnucci (“Frato”) com a Doctor Honoris Causa de la Universitat de Lleida. Tot un símbol del prestigi i la identitat del mestre i de l’educador, valors de present i de futur, que volem que configurin el nostre centre.

També fins a finals de desembre tindrem l’exposició sobre els 50 anys de Frato com a dibuixant que ens fa reflexionar sobre la importància que els nens i les nenes siguin els protagonistes de les seves vides.

Som i volem ser una peça important a la Universitat de Lleida i a la ciutat, i tenim la missió de servir a la societat pel que fa a la formació inicial, la continuada i la permanent tant de mestres, professors, treballadors i educadors socials i psicòlegs. En definitiva, el nostre objectiu es fer créixer persones, i ho fem servint a la ciutadania amb la formació integral dels professionals, que són les persones clau per a la cohesió social, la integració i el desenvolupament del teixit productiu del territori. Com diu Frato, fa 175 anys que “imaginem l’educació” i en volem fer molts més.

Gràcies a tots i totes els que ho heu fet possible

175 anys de l’Escola Normal de mestres

175 anys de l’Escola Normal de mestres

tracking