SEGRE

TRIBUNA

Les treballadores familiars són imprescindibles

SECRETARIA SERVEIS SOCIALS I IGUALTAT FeSP-UGT Terres de Lleida.

Les treballadores familiars són imprescindibles

Les treballadores familiars són imprescindiblesSEGRE

Creat:

Actualitzat:

El Servei d’Ajuda a Domicili és un servei de proximitat en continu creixement. Els canvis demogràfics i econòmics provoquen l’increment de demanda d’aquest tipus de serveis i això fa que les administracions competents hagin de donar resposta a les noves necessitats socials. Cada vegada més els ciutadans i ciutadanes tenen un desig manifest de viure en el seu entorn social i familiar habitual.

Les administracions tendeixen a externalitzar els Serveis d’Ajuda a Domicili, de manera que hi ha empreses que opten a les licitacions, algunes estan especialitzades en aquest tipus de serveis i altres que no ho estan tant.

A tot això apareix la figura de la Treballadora Familiar, categoria professional que marca el conveni que s’aplica a les persones treballadores en el sector d’Ajuda a Domicili, per cert, que es tracta d’un conveni català.

La Treballadora Familiar és una figura molt important ja que són les treballadores que estan en contacte directe amb les persones dependents en els seus domicilis. Entre les tasques que realitzen hi ha la higiene corporal, l’ajuda psicomotriu, el control d’alimentació i control de medicació de l’usuari.

Les treballadores familiars solen tenir un carisma especial per fer totes aquestes tasques, són persones amb vocació de cuidar les persones, tenen uns sentiments molt evolucionats, i una empatia fora del comú per tractar amb persones. Tracten els usuaris amb estima i molt enteniment.

Les treballadores d’atenció domiciliària no tenen un centre de treball, estan als domicilis de les persones.

Tenen uns salaris molt baixos i estan tot el dia en els domicilis, ja que no poden treballar a torns, és a dir que treballen a franges horàries i amb una bossa de 80 hores anuals, això vol dir que un dia poden fer 3 hores i un altre 7, per recuperar hores que deuen. Per a elles és molt difícil conciliar la vida familiar amb la laboral. La majoria treballen matí i tarda.

En aquest sector, els contractes a temps parcial són els més utilitzats, i amb això es cometen moltes irregularitats, ja que aquests contractes no poden generar hores extraordinàries ni positives per a la borsa. Hi ha empreses que no tenen en compte el desplaçament entre serveis com a temps efectiu de treball, quan el conveni sí que ho marca, o simplement en un desplaçament d’un quart d’hora compten com a cinc minuts, restant sempre temps per tenir un marge comercial més ampli en detriment de les condicions de les treballadores.

És una cosa que des de les administracions s’hauria de regular i fer-ho normativa en els requisits que han de complir les empreses del sector a les licitacions, ja que les administracions sí que tarifen aquests desplaçaments. Des de la Unió General de Treballadors també volem que les administracions siguin més diligents i exigents en el control a aquestes empreses que gestionen el Servei a Domicili, i que obliguin les empreses a complir amb el conveni del sector, regularitzant els desplaçaments i controlant la contractació. I si no compleixen, que sigui motiu per fer fora l’empresa de la gestió del servei.

tracking