SEGRE

TRIBUNA

Fer carrera professional en comerç és possible

doctora en Psicologia d’RH i cap d’Àrea Universitària d’ESCODI, l’Escola Universitària de Comerç www.escodi.com

Creat:

Actualitzat:

“Vull treballar en el comerç.” Com reaccionaríeu davant d’aquesta possible afirmació del vostre fill o filla preuniversitari? Molts, segurament, us alarmaríeu (horaris interminables, sous escassos...). Altres diríeu: “Si és el que t’agrada... Endavant!” I alguns, potser, ja coneixeu la realitat del sector: un munt de possibilitats en què el camí professional pot ser molt ampli; fins i tot internacional.

Per a molta gent, treballar en el comerç encara és únicament vendre un producte. Però el món ha canviat, el consumidor té nous hàbits i valors, les noves tecnologies obren nous canals de comunicació i el comerç és molt més global: distribució, logística, màrqueting, expansió, organització de persones, oferir experiències als consumidors, ajudar a cobrir una necessitat...

Hi ha un canvi de visió del que és treballar en el comerç. Les empreses del sector necessiten i contracten talent. Busquen joves preparats, amb passió per un sector que han viscut de prop des del primer dia que van entrar en un establiment o van visitar un mercat.

Obert a moltes professions. Rubén González, directiu de Decathlon, deia recentment: “No sabem on serà el comerç d’aquí a deu anys, però sí que sabem que es necessitarà gent de diferents sectors i amb diferents passions.” És que el comerç està evolucionant i evolucionarà tant que incorporarà tants punts de vista diferents com possibilitats professionals hi haurà.

Fer carrera professional en el comerç. De fet, Decathlon és un exemple d’aquesta obertura del sector i ofereix una gestió personalitzada de la carrera professional de cada una de les persones que en formen l’equip. Segons els interessos i necessitats personals, i els objectius de l’empresa, es busca el camí professional de cada persona dins de la mateixa organització. Tots hi guanyen: empresa i col·laborador.

Un altre exemple que el sector permet trajectòries professionals molt àmplies fins i tot per a càrrecs directius és Value Retail (La Roca Village) on un pot començar com a venedor, després pot passar a ser director d’establiment i arribar a ser responsable de zona o d’àrea. Només depèn d’un mateix. De fet, l’equip que gestiona el centre comercial La Roca Village està format per un centenar de persones, més del 90% de les quals tenen titulació universitària i un perfil internacional.

Han adquirit la seva formació especialitzada en comerç al detall (retail) al llarg de la seva trajectòria professional d’anys d’experiència a diferència dels graduats en Gestió en Empresa en Comerç i Distribució d’ESCODI, que inicien la seva carrera professional amb avantatge, gràcies a la seva formació específica i que els permet accedir des d’un bon principi a llocs de responsabilitat.

Una demostració del canvi que està fent el comerç és que les seves empreses estan incorporant cada cop més universitaris amb formació específica en comerç i distribució. Són joves als quals agrada el món dels establiments, de les noves tendències i de la psicologia del consum, i que a la vegada tenen ganes de fer carrera professional en aquest sector amb capacitats per arribar a ser directius.

Geografia, psicologia... i també empresa. El comerç, com altres sectors, necessita professionals que tinguin els coneixements tècnics necessaris però a la vegada les habilitats personals i els coneixements culturals que els complementin. És evident que un bon professional del sector ha de tenir coneixements de gestió empresarial, però també de geografia i psicologia, per exemple. Des de sempre el comerç ha articulat les poblacions del món a partir dels seus primers mercats setmanals.

Ara ho fa a través dels eixos i centres comercials, generant uns fluxos de persones a través del territori. Treballar amb el comerç és relacionar-se amb les persones, siguin els clients que entren als establiments o bé els que formen l’equip de l’empresa.

Per això cal saber apropar-s’hi i entendre com pensem, com ens relacionem i com actuem de forma individual i també col·lectiva. I no oblidem les eines, els recursos i les habilitats directives necessàries per liderar equips i projectes: capacitat de prendre decisions, afrontar problemes, capacitat de comunicació, empatia, valors...

El sector del comerç, doncs, ofereix moltes oportunitats laborals i carrera professional. Així, si el vostre fill o filla us confessa el seu interès a treballar-hi, animeu-lo! Se li obre una carrera amb un futur apassionant!

tracking