SEGRE

TRIBUNA

Les mentides de l'absentisme laboral

Secretària general de CCOO de les terres de Lleida

Les mentides de l’absentisme laboral

Les mentides de l’absentisme laboralSEGRE

Creat:

Actualitzat:

L’Organització Internacional del Treball defineix absentisme laboral com “la no-assistència a la feina per part d’un treballador que es pensava que hi assistiria”. Aquesta definició àmpliament acceptada no l’assumeix d’igual manera tothom.

L’empresariat considera absentisme qualsevol absència d’un treballador o treballadora, l’absència segons la seva visió inclou: baixes comunes, permisos retribuïts, vacances, mort de parents, trasllat de domicili, matrimoni, baixa per tenir un fill, crèdit sindical… És a dir, drets dels treballadors i les treballadores reconeguts per l’Estatut dels treballadors i els convenis col·lectius.

Les patronals i les mútues de treball repeteixen constantment que l’absentisme laboral és un gran problema que suposa grans pèrdues econòmiques per a les empreses i la Seguretat Social. I això no és veritat, primera mentida. L’objectiu d’aquesta afirmació és, com sempre, reduir costos salarials i augmentar els beneficis dels empresaris.

Les últimes reformes laborals i el poder que s’ha atorgat a les mútues col·laboradores de la Seguretat Social que s’encarreguen d’aplicar restriccions i regulacions que penalitzen els treballadors i treballadores tenen un objectiu molt clar: afavorir els beneficis dels empresaris i empresàries i derivar costos al sistema públic de salut.

Les mútues, sovint, en les seves revisions mèdiques proposen de forma indiscriminada altes mèdiques a treballadors i treballadores que encara no estan en condicions d’anar a treballar, això a més accentua el malestar general amb els metges que treballen al sistema públic de salut, ja que sovint senten qüestionada la seva tasca professional. Però les mútues a qui donen la major part de la culpa és als treballadors i treballadores als quals acusen de frau en les baixes laborals.

Comissions Obreres no accepta de cap manera que es consideri els treballadors i les treballadores com a sospitosos de frau amb les baixes mèdiques. Les dades oficials demostren que això no és cert i que només l’1 per cent de les hores que es perden per no anar a la feina són absentisme laboral. Amb la millora de l’economia i l’augment de persones amb feina, les baixes mèdiques han augmentat de manera proporcional a les persones que treballen. En canvi, s’han disparat les altes mèdiques.

Segona mentida: els empresaris i empresàries i les mútues repeteixen sovint que els treballadors i les treballadores amb contracte fix falten més a la feina que els que tenen un contracte temporal. Això no és veritat i les dades oficials ho tornen a desmentir. Mentre els treballadors indefinits tenen una presència a la feina del 80%, els temporals la tenen del 60%. I això té molt a veure amb les condicions de treball i no pas amb la picaresca. Els treballadors amb millors condicions laborals falten menys a la feina

Comissions Obreres proposa mesures concretes per defensar la salut dels treballadors i reduir l’absentisme real.

- Derogar les reformes laborals.

- Combatre el frau dels empresaris i les mútues.

- Reduir la contractació temporal i impulsar la contractació indefinida.

- Que les avaluacions mèdiques deixin de protegir els interessos dels empresaris i es dediquin a preservar més la salut dels treballadors i treballadores.

Les mentides de l’absentisme laboral

Les mentides de l’absentisme laboralSEGRE

tracking