SEGRE

LA CARTA DE L?ALCALDE

L’Horta, orgull de Lleida

Paer en cap

L’Horta, orgull de Lleida

L’Horta, orgull de LleidaSEGRE

Creat:

Actualitzat:

La celebració de Sant Antoni Abat i els Tres Tombs ens conviden, aquests dies, a centrar la mirada en l’Horta de Lleida, l’espai de 19.000 hectàrees que envolta la ciutat i que li aporta una part essencial del seu caràcter, riquesa natural i activitat econòmica.

La festa per excel·lència de la pagesia és, també, una expressió d’orgull col·lectiu per la seva contribució a la societat; un orgull que cal reivindicar, com va dir en el pregó el periodista Lluís Foix, per l’arrelament d’aquest sector a la terra i a la natura, que és imprescindible.

La Paeria va crear l’any passat els Premis Horta de Lleida per reconèixer les persones i entitats que més han treballat per promoure aquest territori i subratllar l’orgull de la ciutat per tot el que li aporta. Ahir vàrem lliurar els guardons a la Junta de Regants de l’Horta de Lleida i a l’empresa Aromes de Can Rosselló. La primera simbolitza el lligam històric de Lleida amb els regadius i la seva capacitat de gestió d’un element tan complex com és l’aigua i que té la mirada posada en un projecte important de modernització del reg que permetrà un major estalvi en un recurs natural cada vegada més escàs, l’aigua. La segona, que treballa el cultiu d’herbes aromàtiques com la lavanda, representa la innovació de conreus amb un valor afegit molt alt que existeix a l’Horta.

Innovació i modernitat mantenint l’essència tradicional. És la filosofia amb què l’Ajuntament de Lleida vol construir el futur de l’Horta, i fer-ho de la mà de les persones, de les entitats i de les empreses que li donen vida. El principal exemple d’aquesta línia de treball és la tasca conjunta que ens ha permès crear el nou Pla d’Usos de l’Horta que el ple municipal va aprovar a finals de l’any passat.

Aquest pla estratègic, que serà la base de la futura ordenança de l’Horta, es marca com a objectius promoure la modernització de l’activitat agrària i la comercialització dels productes, millorar els serveis i infraestructures d’aquest territori, garantir la qualitat del medi ambient i el paisatge i donar a conèixer el seu patrimoni i valors socioculturals amb la marca Horta de Lleida que la Paeria va presentar en la darrera edició de la Fira de Sant Miquel.

L’Horta és, també, un dels espais protagonistes en el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal que l’Ajuntament de Lleida està acabant d’elaborar després d’un procés extens i intens de participació ciutadana i de debat.

El POUM planteja per a l’Horta una major flexibilitat en la regulació urbanística i permetre construir en major o en menor mesura no en funció de les dimensions de les parcel-les, sinó de forma dinàmica, tenint en compte les necessitats de les explotacions agràries que s’hi ubiquen. També es promourà el reciclatge de les construccions ja existents, per evitar que surti més a compte abandonar una granja i fer-ne una altra de nova que renovar-la. D’aquesta manera es vol fomentar també una major competitivitat del sector primari, que permeti superar els problemes d’envelliment i el necessari relleu generacional.

Aquesta tasca de planificació estratègica conviu amb el treball diari de la Paeria per a l’Horta, en contacte permanent amb el seu teixit social. Aquesta setmana hem mantingut una reunió, amb presència també de Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana, per tractar sobre la seguretat. Així mateix, posem en marxa un nou sistema de transport públic –amb taxis en lloc d’autobusos– que triplicarà l’abast de l’actual sense incrementar preus per als usuaris. Una altra iniciativa recent ha estat l’aprovació de l’Estratègia de Custòdia Agrària, amb la qual es fomenta que agricultors en actiu passin a gestionar les finques abandonades i oferirà als propietaris que les cedeixin l’exempció en el pagament de l’IBI.

L’Horta és un important actiu de present i futur de Lleida, que els nous plans estratègics –POUM i Pla d’Usos– volen impulsar amb total complicitat amb la pagesia i els veïns i veïnes d’aquest territori. L’Horta, el riu Segre i la Seu Vella són els grans símbols d’identitat de Lleida.

L’Horta, orgull de Lleida

L’Horta, orgull de LleidaSEGRE

tracking