SEGRE

TRIBUNA

17 d'agost

Diputada al Parlament de Catalunya i Alcaldessa de Vilanova de l’Aguda

17 d’agost

17 d’agostSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Ara fa un any, vam viure i vam patir un dolorós atac terrorista al nostre país que mai podrem oblidar i que va colpejar tota la ciutadania; per uns moments l’horror i la impotència van ser ben presents als carrers de Barcelona i Cambrils; com també d’Alcanar i Ripoll. En aquest atemptat hi van perdre la vida 16 persones i hi va haver més de 100 ferits. Des d’aquí voldria tenir un especial record per totes les víctimes; a les seves famílies i amics, tot el suport i força.

Els atemptats van ser reivindicats per Estat islàmic i liderats per Abdelbaki es-Satty, l’imam de Ripoll, que va dur-ho a terme juntament amb 10 joves de Ripoll.

És important destacar la resposta que va tenir la societat catalana després d’aquests tràgics successos, que va ser d’absoluta condemna als atemptats, però també amb una actitud exemplar, cívica, sense cap retret xenòfob. Perquè som una societat de pau i convivència. Som un poble acollidor, obert, orgullós de la seva diversitat. Perquè no aconseguiran atemorir-nos i que la por ens distanciï, ens divideixi o ens faci créixer el ressentiment o odi entre nosaltres. Som un sol poble, vinguem d’on vinguem. Divers i respectuós.

No podem pas oblidar tampoc la gran tasca que van dur a terme els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana, Policia Local de Cambrils; a més dels serveis d’emergències, serveis sanitaris, forenses, entre d’altres, i també el suport de tota la ciutadania, taxistes i tots els que van mostrar la solidaritat pel que va succeir. Des d’aquí l’agraïment a tots ells. Aquesta gran tasca dels Mossos ha estat reconeguda en àmbit internacional i cal reconèixer la bona feina dels Mossos i el mèrit dels qui encapçalaven el cos en aquells moments, el major Josep Lluís Trapero i el Conseller Joaquim Forn. Un apartat de les seves funcions com a cap dels Mossos i perseguit per la justícia i l’altre, injustament tancat a la presó des de fa més de 8 mesos.

Des del Parlament de Catalunya, s’ha creat una Comissió d’Investigació sobre els Atemptats de fa un any; en aquesta es vol analitzar i investigar els fets ocorreguts els dies 17 i 18 d’agost del 2017 a Catalunya, per saber-ne les causes, els antecedents, implicacions, participació, perpetració i conseqüències.

Un dels principals objectius d’aquesta comissió ha de ser, amb les intervencions dels compareixents, respondre a les responsabilitats polítiques i tècniques de la gestió, prèvia i posterior, dels atemptats. És a dir, identificar l’eventual existència de greuges, negligències i clarificar l’incompliment de responsabilitats que van posar en risc els ciutadans i ciutadanes de Catalunya en general, i de Barcelona i Cambrils en particular. A més, de fer l’anàlisi des del punt de vista ciutadà, social i humà i buscar eines; i mecanismes de treball en el futur, per evitar nous casos. En total hi ha previstes unes 150 compareixences de diferents experts i testimonis que hauran de donar resposta i aportar solucions als objectius que ens hem plantejat en la creació d’aquesta Comissió i que ja està en funcionament, havent-se’n celebrat dos sessions. Conceptes com la lluita contra la radicalització, la prevenció i/o detecció, la integració o el sentiment de pertinença, són claus per treballar des de tots els àmbits per evitar que es torni a repetir casos com els viscuts fa un any.

Per això és molt important la coordinació entre tots els Departaments, les diferents comunitats religioses, l’administració local i els serveis socials per fer aquest treball transversal, per tal de posar totes les eines i mecanismes necessaris per afrontar la prevenció, la inclusió, la interacció i la convivència entre tots els membres de la nostra societat.

Tenim molta feina a fer i hem de refermar-nos en la defensa de la llibertat i de la igualtat com a valors bàsics i comuns d’un model de convivència entre totes les persones que tenim orígens, llengües, cultures o religions diferents. Vivim junts i volem viure junts. Som un poble divers i som un sol poble amb aquests valors comuns. No ens els canviaran. No ens dividiran.

17 d’agost

17 d’agostSEGRE

tracking