SEGRE

TRIBUNA

Un mandat per mantenir viva l'Horta de Lleida

Representant del Comú de Lleida a la Comissió de l’Horta

Un mandat per mantenir viva l’Horta de Lleida

Un mandat per mantenir viva l’Horta de LleidaSEGRE

Creat:

Actualitzat:

L’horta és una part essencial de Lleida i en temps difícils per a la nostra pagesia el Comú de Lleida ha impulsat durant el mandat que ja acabem un conjunt de mesures per promoure-la, integrar-la a la ciutat i per igualar les condicions de vida de la població de l’Horta a la de la resta de ciutadania de Lleida. Passem comptes amb la ciutadania del compliment del nostre programa electoral.

Hem promogut la seguretat al territori apostant per restituir les patrulles de la Guàrdia Urbana al medi rural i consolidant-hi la plaça d’agent cívic, catalogant habitatges perquè puguin ser localitzats amb GPS per facilitar l’atenció a les emergències i senyalitzant, millorant i arranjant camins.

Hem fet propostes per a l’accés a drets i serveis bàsics com l’aigua de boca per als animals, el transport públic o la connexió a internet amb fibra òptica, indispensable per modernitzar l’estructura empresarial agrària. El Comú ha apostat per la recollida de voluminosos a l’Horta i per un porta a porta consensuat amb els veïns.

Per activar l’economia al medi rural hem definit la marca Horta de Lleida com una aposta ferma per als nostres productes, el comerç de proximitat i dels mercats, treballant per la implantació de l’economia circular al nostre territori i frenant el despoblament. Perquè la gent torni als mercats cal dignificar els espais de venda, i per això n’hem exigit la neteja.

A proposta del Comú s’ha activat un banc de terres que ha de permetre cedir a pagesos actius finques no cultivades del perímetre de l’Horta per donar alternatives a finques abandonades. Hem defensat l’impuls de l’agroturisme rural potenciant un patrimoni natural ric i alhora poc conegut. Per això hem treballat per garantir els passos centenaris com el camí Medieval del Riu, pel reconeixement patrimonial de la cabana de volta de l’Horta, per l’arranjament de parcs com el de Serrallarga o de rius com el Noguerola o els de Sucs i la recuperació dels camins fluvials o pels pantans de Suquets de Baix.

La nostra Horta no seria, sense la professió pagesa, un col·lectiu que ens hem esforçat a dignificar, pel reconeixement de la professió pagesa i del que la pagesia ha significat històricament per a Lleida, hem tirat endavant mesures com un nomenclàtor de carrers amb nom de pageses i pagesos de Lleida, que, com tantes propostes aprovades, l’equip de govern no ha permès encara portar a la pràctica. I hem donat relleu al 15 d’octubre com a Dia de la Dona Rural, una diada festiva i representativa de la dona pagesa de l’Horta, amb jornades obertes a la ciutadania en les quals les dones són les protagonistes.

En el nostre afany per mantenir l’Horta viva, hem topat amb molts esculls per part de totes les administracions. Davant atacs tan ferotges com el que ha suposat la cadastrada del Partit Popular, amb un gran augment dels valors cadastrals de les edificacions rústiques, hem exigit una actitud valenta de defensa ferma de la pagesia per part de la Paeria, que ha optat per actuacions irrisòries, en contraposició a la proposta del Comú de compensar la forta càrrega impositiva que estan patint les explotacions agràries per l’augment de l’impost de l’IBI.

En aquest i en altres aspectes la inacció de l’equip de govern ha fet que moltes de les propostes que hem fet en compliment del nostre programa electoral no hagin tirat endavant. En el proper mandat seguirem treballant per dignificar la vida de les nostres pageses, per integrar l’Horta a la ciutat i per dinamitzar l’economia de proximitat que ens aporta.

tracking