SEGRE

TRIBUNA

Educació, salut i adolescència

Catedràtic de Sociologia de la Universitat de Barcelona

Educació, salut i adolescència

Educació, salut i adolescènciaSEGRE

Creat:

Actualitzat:

El 20 d’abril del 2015 el professor Abel Martínez Oliva moría, en un institut barceloní, a causa de l’agressió d’un alumne de 13 anys. Els fets van impactar en l’opinió pública i van causar una profunda commoció en la Comunitat Educativa de Catalunya.

A finals de febrer d’enguany, s’ha fet pública una sentència del TSJC que fixa una indemnització, per part de l’Administració Educativa, a la família de la víctima. Per aquest motiu la premsa ha tornat a recordar els fets, tot informant del contingut de la sentència. Més enllà, però, del vessant judicial del cas i de les responsabilitats subsidiàries que els Tribunals puguin atribuir o no a l’Administració, la notícia més significativa i de fons és, al meu parer, una altra i paga la pena considerar-la.

El 23 de juliol del 2015 el Consell de Govern de la Generalitat, a proposta del Departament d’Ensenyament, aprovava la creació de la Càtedra Universitària Abel Martínez Educació i Adolescència, liderada per la Universitat de Lleida (UdL), en col·laboració amb diversos Departaments de la Generalitat. Entre les funcions de la Càtedra figura l’impuls de la reflexió, el reconeixement i la identificació de les necessitats dels adolescents a les quals han de fer front els centres educatius i potenciar la recerca, la formació i la innovació educativa. Han estat quatre anys de treball discret i rigorós, amb un plantejament interuniversitari i interdisciplinari, articulant el món acadèmic i el món de la recerca aplicada. Des de la Càtedra, dirigida per la catedràtica de Pedagogia, la Dra. Àngels Balsells, s’està aportant una nova mirada sobre la funció docent i educadora, sobre la resiliència de l’alumnat per afrontar adversitats i sobre la manera de tractar les seves necessitats bàsiques.

Un dels temes abordats en aquesta primera etapa ha estat la promoció de la salut mental dels adolescents en els centres educatius, des de l’enfocament de la resiliència.

Aquest va ser el tema que es tractà al I Simposi Internacional de la Càtedra, celebrat el 27 d’abril del 2017 a la UdL. Com a fruit d’aquest acaben de publicar el document L’enfocament de Resiliència Acadèmica en la promoció de la salut mental dels adolescents en català, castellà i anglès. (http://www.educacioiadolescencia.udl.cat/ca/monografics/).

Proposta per a la seva aplicació en centres educatius, per implementar en els centres educatius un model orientat a l’atenció de les necessitats bàsiques dels adolescents. Es tracta d’una proposta innovadora que pot ajudar a abordar el problema de fons que venim comentant: la salut mental, les conductes disruptives i la inadaptació dels adolescents en el marc escolar. Per fi, som davant d’un plantejament i un model aplicable, pràctic i contrastat.

El II Simposi Internacional Educació i Adolescència se celebrarà el 9 d’abril, a la Universitat de Lleida, Campus Cappont, sobre l’atenció, en els centres educatius, dels joves poc visibles, necessitats d’una atenció específica o amb demandes d’inclusió social (http://www.educacioiadolescencia.udl.cat/ca/simposi/).

tracking