SEGRE

TRIBUNA

Restes de l'Estudi General de Lleida, dignifiquem-les

Restes de l’Estudi General de Lleida, dignifiquem-les

Restes de l’Estudi General de Lleida, dignifiquem-lesSEGRE

Creat:

Actualitzat:

El 12 de desembre passat el Cercle d’Amics del Museu de Lleida va organitzar al Museu de Lleida una conferència sobre l’Estudi General de Lleida i la curiositat ens va fer cercar restes físiques d’aquesta important institució creada el 1300 per Jaume II. L’Estudi General de Lleida fou la primera universitat dels territoris hispànics de la Corona d’Aragó. Va formar part del selecte grup de les quinze universitats que hi havia en aquell moment a tot Europa: el regne i Catalunya des de Lleida s’obrien al món cultural europeu.

Queda amb això palesa la importància d’aquesta institució a principis del segle XIV, probablement molt distant del coneixement que de l’Estudi General tenim els lleidatans actuals. A finals del segle passat es va commemorar el 700 aniversari de la seva fundació, un esdeveniment que va ajudar al coneixement d’aquella institució i que considerem que ha de continuar.

Disposem de rellevant documentació sobre l’Estudi General a l’Arxiu Municipal i a l’Arxiu Capitular de Lleida, però no pas de gaires elements físics que ens recordin la institució i d’això volem parlar. A banda de l’església de Sant Martí, que amb la creació de l’Estudi es va convertir en la seva parròquia, les restes de les quals tenim constància són tan escasses que les podem enumerar: una part de l’escut de l’Estudi que es conserva a l’escala del rectorat de la UdL, un rètol en pedra amb la inscripció “Medicina” procedent de la facultat de Medicina de l’Estudi i que ara es troba a l’actual facultat de Medicina de la UdL i, per últim, dos peces que especialment ens interessa comentar. Es tracta de dos peces situades, podríem dir mal situades i sense cap mena d’identificació, a la façana de l’edifici d’un bloc d’habitatges socials construïts a la dècada dels cinquanta del segle passat. Qualsevol persona que passi per davant, si és observador, es podrà encuriosir però no trobarà res que li doni resposta del que són i el què fan allà aquelles “pedres”.

Aquestes dos peces adossades incomprensiblement a la façana d’un edifici tal com es veu a la imatge no mostren cap identificació in situ que expliqui què són ni la seva procedència. Se sap que procedeixen d’un edifici de l’antic Estudi (probablement de la facultat de medicina), tal vegada restes d’un capitell i d’una imatge humana escultòrica. No ens resulta comprensible que es trobin en aquella ubicació i situació, sense ànim de criticar qui en el seu moment ho va decidir, estem convençuts que avui la seva ubicació no és l’adequada. Probablement el seu valor artístic no és important, però l’escassetat de peces que ens resten de l’Estudi General en fan rellevant la identificació, conservació i dignificació. Al nostre entendre, caldria retirar-les de la façana on pensem que estan fora de context. Un trasllat d’aquestes dos peces podria ser un bon punt de partida, un suport o una desencusa, com vulgueu, per a una futura museïtzació que ens expliqui l’Estudi General de Lleida, recuperaríem així notícies d’una important institució que permetin al gran públic el seu coneixement i/o la seva descoberta i, de retruc, saber d’una part de la història de la nostra ciutat. Les ciutats antigues com són la nostra passen moments més àlgids i d’altres menys, però saber d’aquells moments passats no fa mal al present, ans al contrari.

tracking