SEGRE

TRIBUNA

Amb orgull contra l'LGTBI-fòbia

Regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes

Amb orgull contra l’LGTBI-fòbia

Amb orgull contra l’LGTBI-fòbiaSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Enguany reprenem la campanya AMB ORGULL per un esport inclusiu, coincidint amb el Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia en l’Esport, que es commemora aquest dimecres, 19 de febrer. Aquesta és la data de naixement de Justin Fashanu, el primer futbolista professional que va admetre públicament ser homosexual.

Va ser el 1990 quan el tabloide britànic The Sun va publicar en primera plana la confessió: “I am gay.” Fashanu va ser víctima d’un xantatge: si no ho explicava obertament, a canvi d’una suma de diners, el tabloide ho publicaria de totes formes. Anys més tard, el 1998, als 37 anys, va acabar suïcidant-se per fugir de la pressió de denúncies i xantatges motivats per la seva condició sexual. Avui, Fashanu és el símbol de la lluita del col·lectiu LGTBIQ+ en el món de l’esport.

La campanya AMB ORGULL neix d’un acord del Plenari del Consell Municipal LGTBIQ+ de Lleida el 2018 amb la intenció de treballar per la no discriminació per orientació sexual i l’identitat i expressió de gènere en l’àmbit de l’esport. L’objectiu és visibilitzar el col·lectiu LGTBIQ+ en aquest àmbit per posar de manifest els tabús que encara hi perviuen. Amb tot plegat, es pretén sensibilitzar la ciutadania sobre aquesta qüestió i implicar-hi els clubs esportius i les entitats de Lleida.

En el marc de la campanya, impulsada per l’ajuntament de Lleida amb Colors de Ponent i els clubs AEM i Handbol Pardinyes, s’ha elaborat un manifest, disponible al web de la Paeria, al qual es poden adherir clubs, entitats, associacions esportives i tothom que ho desitgi. També hi ha una versió reduïda per llegir-la a l’inici dels partits i competicions esportives.

El manifest ens recorda la necessitat que el món de l’esport i l’activitat física sigui un espai inclusiu, respectuós amb l’alteritat, en què es promocionin la salut i els valors fonamentals i en el qual les relacions personals es desenvolupin seguint els principis de la convivència.

Per això cal eliminar-ne tot indici d’homofòbia, bifòbia, transfòbia o racisme. Tothom, independentment d’orientacions sexuals, identitats o expressions de gènere, origen o creences, ha de poder gaudir de l’esport en un entorn segur i de respecte cap a la diversitat i la diferència. I en concret, el col·lectiu LGTBIQ+ hi ha de poder participar de forma visible i sense por a ser víctima de la violència o de l’insult.

És per això que cal seguir treballant conjuntament des dels clubs esportius i des dels diferents àmbits i serveis de la Paeria, especialment des de la regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, el Servei d’Atenció Integral i l’Oficina de Drets Humans i la regidoria d’Esports i Activitat Física. Hem de convertir Lleida en un referent pel que fa al respecte i a la normalització del col·lectiu LGTBIQ+ en el món de l’esport. I més tenint en compte que la pràctica esportiva és una valuosa font d’educació i inclusió que pot contribuir decisivament a eliminar la violència i les agressions verbals de les pistes esportives, de les graderies i, per extensió, de la societat en general. Visibilitzar el col·lectiu i combatre l’LGTBI-fòbia és una de les línies principals de treball de la regidora de Drets Civils.

Lleida, com a Ciutat Educadora, municipi feminista i membre de la Xarxa de Municipis LGTBI, s’ha de comprometre a afavorir el respecte a la diversitat, l’alteritat i la dignitat de la persona en tots els àmbits quotidians. Per això, cal que els espais en què participem tots plegats siguin entorns segurs on tothom pugui expressar, si així ho desitja, la seva orientació sexual, la seva identitat o la seva expressió de gènere.

Des de l’esport, però també des dels camps del lleure i l’educació, hem de treballar per una societat en què el respecte a la diferència sigui un valor fonamental.

Amb orgull contra l’LGTBI-fòbia

Amb orgull contra l’LGTBI-fòbiaSEGRE

tracking