SEGRE

TRIBUNA

Conreus, producció i excés de pluja

Enginyer Tècnic Agrícola

Conreus, producció i excés de pluja

Conreus, producció i excés de plujaSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Segona quinzena de maig: cereals en ple espigat i granat, fruiters de pinyol en plena feina d’aclarir i primeres recol·leccions d’albercoc i cirera, ametllers endurint de la closca, vinyes i oliveres en floració, alfals en la segona sega i el panís de cicle 700 naixent amb les primeres fulles. El camp, d’un verd intens, per a ser fotografiat. Els pagès no para en la seva tasca, ja que no té substituts. Sant Isidre 15 de maig no tindria prous àngels per ajudar-lo davant la variabilitat i intensitat de les tasques que calen assolir.

Perspectives de producció. Cereals: bones però amb interrogant. Fruiters: es preveu menys producció que el 2019. Pinyol: de 15 a 20% menys. Poma i pera: a definir, però inferior. Ametllers: en zones no perjudicades pel fred, bones. Vinya i oliveres: poden ser bones per l’assaonament del terra, enfront la sequera dels darrers anys.

Centrem-nos en el cereal. Ordis, blats, triticale... a causa de les regulars pluges des del novembre fins avui s’han propiciat bones naixences i un desenvolupament òptim a totes les contrades. Però la intensitat i freqüència durant el mes d’abril i el que portem de maig estan perjudicant i posant en entredit la bona perspectiva de producció. El desenvolupament de malures, que afecten el sistema foliar i la grana, faran baixar el pes específic, la qualitat i el rendiment en general. L’excés i la intensitat de pluges estan tombant i agitant la major part de cereals, tant en secà com en regadiu, fet que farà dificultosa la recol·lecció i es perdrà gra, car al guanyar humitat això causa problemes durant l’emmagatzematge. Les pèrdues, segons la intensitat de gra ajagut, poden superar els 1.500 quilos per hectàrea. A més d’aquesta problemàtica, el retard de la recol·lecció donarà lloc a la naixença de males herbes d’estiu, fet que la dificultarà i afectarà la qualitat del producte. En resum, cal veure i comprovar com esdevindrà la resulta d’una producció cerealista que supera en molt la dels darrers anys.

Els fruits de pinyol, cireres i albercocs, estan patint la pluviometria; la falta de qualitat afecta la producció i els preus. Sobre la resta de fruits de pinyol encara estem en plena campanya, aclarint-los. Els costos seran superiors en un 20% respecte a l’any passat en varietats de bona quallat. La prevenció per la insistència de malures, en especial Monilia i cendrosa, obliguen a intensificar els tractaments fungicides, d’un elevat cost, d’una efectivitat relativa i dins del marc de les limitacions capricioses imposades pels grans lineals. L’excés de pluges està incidint en l’esberlat de varietats primerenques de paraguaians, que passaran directament a destrio, sense preu.

Els ametllers no afectats per les gelades del dia 27 de març, vinya i oliveres de secà, es veuran afavorits respecte als últims anys de sequeres estacionals.

Resumint, la dita “No es pot dir blat ni ordi fins que no estigui al sac i ben lligat” és totalment vigent; caldrà comptar amb la incertesa i l’interrogant a què ens té acostumats la producció agrícola i afegir “...i ben pagat”, que depèn del mercat.

Conreus, producció i excés de pluja

Conreus, producció i excés de plujaSEGRE

tracking