SEGRE

TRIBUNA

Un Ebre sostenible

Presidenta de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre

Un Ebre sostenible

Un Ebre sostenibleSEGRE

Creat:

Actualitzat:

La nostra societat canvia ràpidament i això exigeix una constant adaptació individual, col·lectiva i institucional si volem garantir un món per als que vinguin darrere.

En aquest procés, la gestió dels recursos naturals ha de donar resposta als exigents paràmetres de sostenibilitat en un entorn de canvi climàtic, canvi tecnològic i canvi social.

Assistim a un creixement de la sensibilitat mediambiental de la societat i la gestió de l’aigua ha de poder donar-hi resposta.

El futur es construeix des del present i les decisions que prenem seran les que assegurin la nostra convivència i mode de vida. És imprescindible que en el procés de presa de decisions siguem responsables, utilitzem els millors diagnòstics i expliquem amb claredat a la societat els motius que ens hi han portat.

A la conca de l’Ebre comptem amb un marc institucional adequat i un sistema exitós per donar resposta als reptes. Com recull la nostra legislació, la gestió de l’aigua pivota sobre el respecte a la unitat de la conca hidrogràfica, tractament integral, economia de l’aigua i participació dels usuaris.

Per encarar el demà, des de la Confederació Hidrogràfica ens fixem l’objectiu de dirigir totes les accions relacionades amb l’aigua cap a un compromís de sostenibilitat, en el seu vessant ambiental, alimentari, energètic i institucional. El pròxim Pla Hidrològic de l’Ebre serà l’eina que ens hi porti.

El nostre objectiu d’Ebre Sostenible s’articula en cinc eixos. És necessari aprofundir en la millora del coneixement (eix 1), unint actuacions que incorporin les millors tècniques i les últimes investigacions, que ens permetin estar a l’avantguarda i ser capaços d’anticipar-nos. Però, també hem de difondre aquest coneixement a la ciutadania.

Cal dedicar esforços a millorar la gestió de l’aigua i tot el que hi està relacionat (eix 2), incrementant l’eficiència dels sistemes i millorant el control de l’aigua que es faci servir. I la legislació i els canvis de la societat obliguen a prioritzar l’objectiu d’assolir el bon estat de les aigües (eix 3). Per a això, fomentem actuacions que contribueixin a disposar d’un medi hídric i dels seus ecosistemes associats amb les millors condicions ambientals.

També treballem per renovar la visió de la dinàmica fluvial (eix 4), cosa que afavoreix la recuperació ambiental dels nostres rius des d’una perspectiva de viabilitat econòmica, legal i social.

Finalment, però no per això menys important, el compromís de la societat ha d’anar dirigit a garantir els subministraments als usos essencials (eix 5), amb la qual cosa s’asseguri un subministrament a les necessitats d’aigua de la població en una conca amb una elevada variabilitat temporal de la disponibilitat d’aigua que dóna lloc a sequeres freqüents, en un context advers pel canvi climàtic.

Ampliar el coneixement, com deia, és fonamental per prendre decisions i això es reflecteix en tots els estudis que es realitzen en el procés de revisió del Pla Hidrològic de l’Ebre. L’Esquema de Temes Importants, un document actualment en consulta pública, recull les divuit línies d’acció que guiaran el Pla, i recull temes de gran importància per a la gestió en aquest territori, com els cabals ecològics, el canvi climàtic o la contaminació difusa, d’origen agrari i ramader.

En infraestructures com Oliana i Rialb; Santa Anna o el Canal d’Aragó i Catalunya, la tasca que realitzem per al seu manteniment i conservació és crucial per a una bona gestió i la garantia de proveïment.

També continuem treballant en l’execució de la segona fase de la xarxa de regadiu de Peramola en compensació per la construcció de l’embassament de Rialb, amb una inversió de 2,2 milions d’euros.

Amb l’objectiu de desenvolupar una nova visió de la dinàmica fluvial i gràcies a la bona situació de les reserves després d’una primavera molt humida, la Confederació juntament amb Endesa ha portat a terme una acció coordinada de desembassaments del riu Segre, la Noguera Palleresa, la Noguera Ribagorçana i l’Ebre amb finalitats ambientals i de renaturalització d’aquests cursos.

Tanmateix, desgraciadament, aquest any especialment humit ha portat a aquesta zona de la conca afeccions després del pas de diverses borrasques. Per mitigar els seus efectes a la comarca de les Garrigues seguim treballant en la recuperació de la capacitat de desaigüe dels seus cursos.

Volem el millor per als nostres. Volem satisfer les nostres necessitats i mantenir el desenvolupament social al qual tant ens ha costat arribar. Però aquest desenvolupament passa per tenir una mirada àmplia i cooperadora que, amb la generositat i el compromís de totes les parts, permeti garantir un futur per als que vinguin després.

La gestió de l’aigua a la conca de l’Ebre ha estat modèlica en molts aspectes. Hem aconseguit respondre al compromís social en forma de productes i béns al servei de la societat. I això amb condicions ambientals molt favorables. Aquest és el camí a seguir, aquest és el repte que hem de continuar assumint. I en aquest context, la CHE mantindrà la seua missió de casa comuna que posa al servei dels ciutadans el seu coneixement, experiència i responsabilitat per assolir l’objectiu d’un Ebre sostenible.

Un Ebre sostenible

Un Ebre sostenibleSEGRE

tracking