SEGRE

TRIBUNA

Relleu 3x4 a l'empresa familiar amb Covid

Conseller de famílies empresàries

Relleu 3x4 a l’empresa familiar amb Covid

Relleu 3x4 a l’empresa familiar amb CovidSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Un dels principals reptes de l’empresa familiar és el del relleu de la generació precedent per la continuadora. El relleu no és un moment sinó un procés, que pot durar fins a deu anys.

El relleu és inevitable. La Covid-19 ha posat el focus de moltes famílies empresàries en les urgències del dia a dia, especialment en la tresoreria, ja que si s’acaba la caixa, s’acaba l’esperança. Això pot fer que el tema del relleu s’ajorni ad kalendes graecas, i es creïn continuadors amb la síndrome del príncep Carles d’Anglaterra, al qual sembla que se li estigui passant l’arròs esperant el relleu.

El relleu a l’empresa familiar és 3x4 perquè hi ha tres relleus i hi intervenen quatre actors. Hi ha tres relleus: a la direcció, al govern i a la propietat; i no tenen per què coincidir ni en la mateixa persona, ni en el mateix moment. Al procés de relleu hi intervenen el predecessor, l’empresa, la família i els continuadors.

Direcció, govern i propietat es confonen moltes vegades. La confusió ve facilitada pel fet que les tres solen coincidir en la figura del fundador. Però a mesura que augmenta el nombre d’integrants de la família empresària convé diferenciar. La direcció gestiona el dia a dia. El govern decideix l’estratègia i escull la direcció que l’executarà. La propietat decideix qui governa l’empresa. Els accionistes d’una companyia aèria no tenen dret pel fet de ser-ho a pilotar els avions ni a dirigir el tràfic aeri. La propietat decideix, per exemple, si ven o tanca el negoci; el govern si internacionalitza o aplica un ERO; la direcció, qui és el cap d’internacional o les persones afectades per l’ERO.

En el relleu a la direcció cal tenir en compte que l’empresa necessita una línia de comandament clara. Les bicefàlies poden facilitar no haver de prendre una decisió, però és difícil que funcionin a la pràctica. Convé que hi hagi almenys un primus inter pares acceptat pels continuadors; perquè només es pot liderar amb autoritat reconeguda. La creació de regnes de taifes en què cada un se centra en la seva àrea sense ficar el nas a la dels altres pot generar comoditat al dia a dia, però pot portar a una manca de visió estratègica global. Al govern convé crear òrgans no endogàmics, és a dir, en els quals hi hagi aire fresc; i que funcionin de forma professional. A la propietat és recomanable evitar les possibles situacions de bloqueig, i en el seu cas preveure els mecanismes de solució àgil i eficaç, recordant potser allò que “el millor és enemic de lo bo”. El predecessor és l’element central del procés de relleu en vida. La seva voluntat sincera de dur a terme el relleu és imprescindible. Poden haver-hi “monarques” que moriran amb les botes posades, o “generals” que se’n van per tornar com a salvadors. El predecessor ha de ser altruista, perquè ha de ser capaç de fer un pas al costat i passar la posta als continuadors. Ha de ser valent, perquè potser ha de prendre decisions difícils, com posar al capdavant del negoci a una persona diferent de la inicialment esperada. És importat que tingui resolta la resposta a dues qüestions bàsiques: què faré? de què viuré?, després de fer el relleu.

El relleu es produeix a l’empresa, i cal adequar-la als diferents estils de predecessor i continuador. S’han d’adequar els sistemes d’informació i de control. S’ha de revisar l’estructura directiva i els processos de decisió. Potser el predecessor era molt creatiu o un bon comercial, i les fortaleses del continuador són unes altres. Els clons només existeixen a les novel·les. La família també és un element important en el procés de relleu. Quina serà la postura de les diferents parelles? Facilitaran el procés o posaran pals a les rodes? Posaran oli, o llenya al foc? Quina és la postura real de la resta d’integrants de la família? Finalment, i no menys importants, els continuadors. Per què desitgen ser-ho? Per què s’ho mereixen? Estan capacitats? Seran passius o implicats? Què aportaran? Què esperen rebre de l’empresa?

Sabent que el relleu a l’empresa familiar és un procés 3x4, és important que la Covid-19 no n’ajorni la planificació i execució. No es pot deixar en la incertesa fins al mortis causa. Hem de planificar els tres relleus, tenint en compte els quatre actors. La planificació ha de fer-se amb temps, establint objectius amb fites i calendari. I cal tenir plans de contingència perquè Murphy existeix (si alguna cosa pot sortir malament, sortirà malament). La planificació no garanteix l’èxit, però n’augmenta la probabilitat.

Relleu 3x4 a l’empresa familiar amb Covid

Relleu 3x4 a l’empresa familiar amb CovidSEGRE

tracking