SEGRE

TRIBUNA

Les festes, motor de la cultura

regidor de Joventut, Festes i Tradicions

Les festes, motor de la cultura

Les festes, motor de la culturaSEGRE

Creat:

Actualitzat:

A finals de setembre, coincidint amb l’arribada de la tardor, les lleidatanes i lleidatans tenim marcada al calendari una cita ineludible amb la Fira de Sant Miquel i les Festes de la Tardor, dos esdeveniments fortament vinculats a la identitat de la ciutat i punt de trobada de veïns i visitants. Enguany la fira agrària només ha tingut format digital, però les Festes conserven l’activitat al carrer amb una oferta fresca, diversa, de qualitat i proximitat.

Tothom té ganes de celebrar les Festes de la Tardor i més encara després dels mesos de destrets que ens ha tocat viure i que van impossibilitar l’organització de les Festes de Maig. Calia muntar unes festes que ens aportessin la dosi necessària d’il·lusió i entusiasme, però sense oblidar-nos de la salut de la ciutadania. La prioritat era la seguretat, tant del públic com dels professionals, i això ha obligat a tindre molt presents les mesures sanitàries en tots els actes: mascareta, gel hidroalcohòlic, distància de seguretat, recorreguts d’entrada i sortida marcats, reserva prèvia i control d’aforament i desinfecció de l’espai al final de cada actuació.

Des de la regidoria de Festes, volíem que les Festes de la Tardor transmetessin una imatge de represa per generar confiança tant entre la ciutadania com entre els agents de la cultura i de la festa. L’aturada de l’activitat ha estat un fort sotrac per a companyies i grups, que han vist anul·lats molts dels seus compromisos. Les festes havien de ser una oportunitat perquè tots aquests professionals tornessin a la feina, ells i les empreses de la ciutat que hi aporten personal i material tècnic, infraestructures, seguretat, etc, moltes de les quals són veïns i veïnes nostres.

En aquest sentit, he de destacar la col·laboració de la Federació d’Hostaleria i d’un seguit de restaurants de la ciutat que aquests dies ofereixen un menú de festa major. Ha estat una forma d’integrar en les celebracions el sector de la restauració, un dels més afectats per les aturades i els confinaments. Si encara no heu tastat aquests menús, aprofiteu per fer-ho en aquests dos dies de festes que ens queden.

Els marcs triats per dur a terme les actuacions han estat els Camps Elisis i la plaça de Sant Joan, dos espais públics de Lleida ben coneguts i amb una llarga tradició a l’hora d’acollir aquest tipus d’actes. Tenen l’avantatge de ser espais a l’aire lliure que faciliten l’adopció d’unes mesures de seguretat vinculades a la prevenció de la Covid-19 que ja vam posar en pràctica en el Fase Cultura. Aquesta darrera experiència, amb un balanç molt positiu perquè ens va permetre demostrar que la cultura pot ser segura si les coses es fan bé, ara ens ha servit de referent i també pot funcionar com a model per a altres localitats de Catalunya.

Amb la premissa que les festes havien de servir per facilitar als grups i companyies professionals de la ciutat i del territori un escenari on exhibir els seus treballs, vam concebre una programació el màxim de transversal pel que fa a disciplines i tipus de públics. La varietat d’actes d’aquests dies inclou des de mostres de cultura popular –amb balls tradicionals i una nit de foc–, fins a música i arts escèniques, en diferents estils i formats i en uns horaris convenients a la situació actual.

El resultat ha estat una programació de quilòmetre zero, amb grups musicals lleidatans com Koers, Marta B, Helen o el Fill del Mestre, amb la particularitat destacable que la jornada d’avui està tota dedicada a la música en femení, amb Helen, Balkan Paradise Orchestra i Judit Neddermann. Una programació musical que, a més, supera per primer cop el 50per cent de programació femenina i se situa en el 56%. Un avenç que ha arribat per quedar-se.

Ho hem repetit en més d’una ocasió: l’últim que no ens podem permetre perdre és l’esperança. I aquestes Festes de la Tardor volen precisament això: aportar llum i esperança a la població i al sector cultural i, en definitiva, a tota la societat lleidatana. Veure somriure els més menuts, cantar els més grans i gaudir les famílies. Perquè aquestes festes, com tantes altres coses, les recordarem sempre. A Lleida la cultura és essencial. Que tingueu una bona diada de Sant Miquel!

Les festes, motor de la cultura

Les festes, motor de la culturaSEGRE

tracking