SEGRE

TRIBUNA

Les persones, en el centre dels PGE 2021

Subdelegat del Govern a Lleida

Les persones, en el centre dels PGE 2021

Les persones, en el centre dels PGE 2021SEGRE

Creat:

Actualitzat:

A les portes del final d’un any marcat per la crisi sanitària del coronavirus i les seves conseqüències en tots els nivells, el Govern d’Espanya ha presentat el Projecte de Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2021. Uns pressupostos pensats per ser l’espurna que engegui el motor de la reactivació per a la reconstrucció social i econòmica del país en un moment excepcional com el que vivim. Són, sens dubte, els pressupostos que necessita la nostra província perquè contemplen les eines necessàries per afrontar les transformacions socials i econòmiques per avançar i mirar endavant sense deixar ningú enrere.

Les persones centren aquest projecte de Pressupostos convençuts com estem que cal enfortir el nostre Estat del Benestar, garantir uns serveis públics de qualitat, mantenir el poder adquisitiu d’amplis col·lectius, impulsar decididament la igualtat d’oportunitats i el necessari acompanyament a tots aquells que han patit o pateixen amb més intensitat aquesta crisi.

El fet que la despesa social prevista en aquests Pressupostos Generals de l’Estat 2021 assoleixi els 239.765 milions d’euros –un 10,3 per cent més– demostra la ferma voluntat i el compromís del Govern de coalició d’Espanya a centrar en la ciutadania, en les persones, les seves inversions. Una despesa sense precedents per reforçar l’escut de protecció que ofereix l’Estat que en el cas de Lleida representarà un benefici directe per a cinc de cada deu lleidatans. Estem parlant de l’increment de les pensions, tant contributives com no contributives, de les quals es beneficiaran més de 100.000 pensionistes de la província. Parlem de l’increment de la partida d’ajuts de Dependència en un 46% que actualment ja beneficia unes 12.000 persones a Lleida i del reforç i consolidació de l’Ingrés Mínim Vital que pot arribar a les llars de 20.000 lleidatans i lleidatanes. També recullen una pujada del 0,9% del sou dels funcionaris públics, com a reflex de la voluntat de reconèixer la seva dedicació al llarg de tota aquesta crisi.

Els PGE 2021 també preveuen l’augment en un 59% dels recursos per lluitar contra la pobresa infantil, mesura que a Lleida podria donar cobertura a més de 3.800 infants, i contemplen velles reivindicacions com l’ampliació de 12 a 16 setmanes del permís de paternitat i l’increment històric de la partida de beques amb una inversió de 2.090 milions d’euros per garantir la igualtat d’accés a l’educació i poder incrementar el nombre de 5.000 estudiants lleidatans que actualment ja gaudeixen d’una ajuda en els seus estudis.

El vessant social d’aquest projecte de Pressupostos consolida la partida destinada a polítiques d’ocupació amb un increment del gairebé el 30% per consolidar el coixí de protecció econòmica per a milers de famílies. Hem de seguir al costat de tots ells amb mesures com els ERTO, que a Lleida acumulen una nòmina de 71 milions d’euros des de l’inici de la pandèmia, oferint una protecció a més de 35.000 lleidatanes i lleidatans.

Ens trobem, doncs, davant uns Pressupostos de reconstrucció social i econòmica que situen les persones i les seves necessitats en el centre de les inversions conscients que la recuperació que necessita el país, que necessita Lleida, el Pirineu i l’Aran, implica oferir mesures reals i concretes de protecció a amplis col·lectius de la nostra societat. Estic convençut de la responsabilitat de tots plegats per fer possible la seva aprovació perquè la ciutadania se’n pugui beneficiar.

Les persones, en el centre dels PGE 2021

Les persones, en el centre dels PGE 2021SEGRE

tracking