SEGRE

TRIBUNA

Pressupostos de la Diputació 2021

Alcalde de Torrefarrera i Vicepresident 1r de la Diputació de Lleida

Pressupostos de la Diputació 2021

Pressupostos de la Diputació 2021SEGRE

Creat:

Actualitzat:

L’any 2020 està sent un any incert, d’angoixes compartides, també de solidaritat, en què les nostres vides s’han vist exposades a la fragilitat d’entorns sanitaris, socials, econòmics, empresarials, culturals o educatius fruit de l’emergència sanitària.

Tres confinaments després, a les comarques de Lleida seguim tancats els caps de setmana, amb toc de queda intersetmanal. Això sí, amb totes les ganes d’una represa que ens porti a protagonitzar una normalitat millor, més humana, més ètica, més sostenible i més empàtica.

Tenim ganes de voler veure la llum al final del túnel, el desig d’una ràpida implantació de la vacuna sobretot en la població que és més de risc –les nostres i els nostres grans, professionals de la salut i de les residències–. Ganes de recuperar la vida allà on va quedar aturada el març d’enguany.

En aquest context la Diputació de Lleida ha presentat el pressupost més important de la seva història. El més ambiciós. Davant la situació més incerta, mobilitzem per segon any consecutiu la quantitat més important de recursos de la nostra història per als ajuntaments. Més de 137 milions per ajudar municipis, persones, famílies i petites empreses i autònoms.

Aquests pressupostos per al 2021 pivoten sobre tres grans eixos. El primer, repoblament i medi ambient: si aquest any 2020 la Diputació va aprovar els primers ajuts als ajuntaments amb una doble discriminació positiva per als municipis de muntanya i els que pateixen risc de despoblament, també fem un pas més: 3 milions per als municipis del Pirineu. A més, l’Àrea de Medi Ambient liderarà la implementació d’una nova cultura de gestió forestal i aprofitament de la fusta dels nostres boscos. 1,7 milions previstos l’any passat als 2,2 per al 2021 per ajudar més municipis i ADF a la prevenció contra els incendis i la protecció dels boscos. 100.000 euros per a l’agricultura i 20.000 per a incendis. El segon és l’arribada de la fibra i la connectivitat. Aquests propers mesos veurem l’arribada de la fibra òptica a les comarques amb menys connectivitat i menys implantació. Reconnectem les comarques de la Segarra, les Garrigues, la Noguera, els Pallars i el Solsonès. Materialitzarem dues fases amb un pressupost de 20 milions. Estem superant el bloqueig del desplegament. El darrer concepte és la cooperació. El present fràgil no només ha fet emergir la responsabilitat de tenir cura i treure el millor de nosaltres i del nostre entorn familiar, laboral, educatiu, social o emocional i afectiu. Cooperació és també l’àrea de la Diputació que cuida els municipis. Gairebé 23 milions d’euros per a l’any 2021 amb els quals s’han previst ajuts i recursos per fer front a la despesa corrent i compensar les pèrdues d’ingressos que tindran els ajuntaments a causa de la crisi provocada per la Covid (passem d’1 a 3 milions). 9 milions perquè es pugui fer inversions i es tripliquen els diners que es destinaran a fer que els ajuntaments puguin respondre millor a les necessitats, reptes i impacte que genera l’arribada de persones treballadores temporeres a la campanya d’estiu, al passar de 120.000 € a 300.000 €. També nous ajuts a les llars d’infants rurals (100.000 €), ajuts a les famílies quant al transport escolar i menjador no obligatori (passem de 500.000 €, als 580.000 €) o els 700.000 € per donar suport a les Fires dels nostres ajuntaments. Cal incorporar també els 530.000 € que el Patronat de Turisme de la Diputació destinarà a projectar turísticament els nostres pobles i comarques.

A més, gràcies a la bona activitat parlamentària de diferents grups, la Diputació i els ajuntaments podran dedicar els seus estalvis a combatre les conseqüències de l’emergència sanitària. Són més de 40 milions a la Diputació i uns 150 milions dels nostres ajuntaments. Ell no us ho dirà, però deixeu-me destacar i agrair la feinada feta a les Corts espanyoles del diputat del Partit Demòcrata Ferran Bel. La seva feina discreta i negociadora, amb el concurs d’altres forces, han facilitat l’acord.

En resum, doncs, en un moment de màxima dificultat, la Diputació de Lleida desplegarà la millor potència i energia per ajudar municipis, persones, famílies, petits autònoms i pimes i començar l’anhelada normalitat nova, millor, més humana, més sensible, més ètica i més sostenible. Això ho fem sense crispar, sense cridar, sense simbolismes màgics. Aquesta és la feina d’alcaldesses i alcaldes que cada dia es deixen la pell i treballen per fer més digna la vida de la seva ciutadania. Elles i ells fan bona la cita de Simon Sinek “el sentit de les nostres vides no es dona pel que ens fem a nosaltres mateixos, sinó el que fem pels altres”. Aquesta és la nostra manera d’entendre el servei públic, aquesta és la nostra manera de fer política servint les persones.

Pressupostos de la Diputació 2021

Pressupostos de la Diputació 2021SEGRE

tracking