SEGRE

TRIBUNA

Una nevada excepcional

1r Tinent d’Alcalde i Regidor d’Urbanisme de la Paeria

Una nevada excepcional

Una nevada excepcionalSEGRE

Creat:

Actualitzat:

El diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans té, per a la paraula ‘excepcional’, dues accepcions: allò que constitueix una excepció, quelcom poc comú o freqüent i també allò que és superior al terme mitjà, per tant que és molt bo o extraordinari.

La nevada que es va produir a Lleida el cap de setmana passat va tenir característiques d’ambdues definicions. Per una banda, va ser excepcional com a poc freqüent perquè, tot i que cada pocs anys neva a Lleida, no ho fa amb la intensitat i la persistència que ho va fer dissabte i diumenge. Per un altre costat, va ser excepcional des del punt de vista positiu perquè els ciutadans de Lleida en van poder gaudir, sobretot durant el dissabte, i no es van haver de lamentar incidents no desitjats.

Si em permeten, els puc assegurar que una cosa és conseqüència de l’altra. Que una gran nevada a Lleida sigui excepcional no vol dir que, en aquest cas, no fos prevista. Això va permetre als diferents serveis municipals tenir tots els dispositius coordinats i preparats per fer front a les incomoditats i possibles problemes que un episodi d’aquest tipus pot ocasionar. La previsió, planificació i bona feina realitzada pels responsables de les diferents àrees de la Paeria van possibilitar que la vida a la ciutat no es veiés afectada i que els lleidatans gaudissin, durant unes hores, de la neu com a element lúdic i també com a atractiu paisatgístic.

L’operatiu de neteja i condicionament dels espais públics comportà la mobilització de més d’un centenar d’operaris de serveis, a més dels tècnics corresponents. Es van dur a terme feines de retirada de la neu i estesa de fundents de manera pràcticament quirúrgica. La potassa és molt corrosiva i tòxica. S’ha d’utilitzar amb moderació perquè malmet els baixos dels vehicles i sobretot el ferm dels carrers. En pocs mesos apareixen esquerdes i sots. Recordem que la sal no evita la neu sinó que rebaixa un parell o tres de graus el punt de congelació de l’aigua i impedeix que a zero graus es gelin els carrers. Es va estendre potassa a les entrades de llocs freqüentats per gent com els supermercats, els CAP, les escoles, comerços, per trobar el punt òptim i prioritzar la seguretat de les persones. Així mateix, es repartí sal a diversos veïns de l’Horta de Lleida per reduir els efectes en els accessos a les seves residències.

Pel que fa a la maquinària, es disposà de quatre camions amb repartidors posteriors que seguiren les rutes indicades al protocol, a més de desplaçar-se pels carrers on es detectaven necessitats concretes a partir de les inspeccions municipals o de les necessitats sobrevingudes. També es disposà d’un total de deu repartidors mecànics de sal d’accionament manual, tres retroexcavadores per retirada i neteja de la neu i una pala carregadora fixa als magatzems municipals per a la càrrega i el repartiment de sal. Es calcula que durant aquest episodi es va estendre unes quaranta tones de sal de potassa.

Aquest desplegament es va fer d’acord amb les tasques previstes en la Situació 3 del Protocol d’Actuacions de Vialitat Hivernal del qual disposa la Paeria per establir els recursos i mecanismes d’actuació davant del risc de nevades o episodis de fred intens o extraordinari a la ciutat de Lleida. És un protocol que estableix les prioritats d’actuació, els horaris i recursos i vigilància, el repartiment dels recursos mecànics i humans en cada zona de la ciutat, etc.

No puc sinó agrair a tots els treballadors municipals la seva predisposició, dedicació i entrega en una situació complicada en cap de setmana. També felicitar tots els lleidatans pel seu civisme i col·laboració perquè van possibilitar que la del cap de setmana passat hagi estat una situació que serà recordada de manera agradable. I no oblido un agraïment addicional a tots aquells ciutadans que des d’una alta convicció de voluntariat van ajudar a mantenir transitables diferents carrers i camins de l’Horta. És mèrit de tots.

Aquesta és la ciutat que tots somiem. Una ciutat amb ànima. Una ciutat de les persones i per a les persones de la qual podem gaudir totes i tots però que també totes i tots ens la fem nostra i posem el nostre granet de sorra per millorar-la i fer-la més amable i acollidora. Moltes gràcies.

Imatge d'arxiu d'una nevada a Lleida.

Imatge d'arxiu d'una nevada a Lleida.SEGRE

tracking