SEGRE

TRIBUNA

El Consell Comarcal, els municipis, les ajudes i la Covid

Alcaldessa d’Aitona i Candidata al Parlament del Pdecat

El Consell Comarcal, els municipis, les ajudes i la Covid

El Consell Comarcal, els municipis, les ajudes i la CovidSEGRE

Creat:

Actualitzat:

La pandèmia no entén de territoris, però a Lleida ciutat i a 6 municipis del Baix Segre hem hagut de ser-ne l’excepció. Ja fa més de 5 mesos, concretament del 15 al 30 de juliol, el govern va decretar a Lleida ciutat i 6 municipis del Baix Segre les restriccions més exigents aplicades a cap territori del País, pel que fa a la mobilitat i el tancament del comerç i la seva restauració.

El rebrot a principis d’estiu de la Covid-19 als municipis de la comarca del Segrià i les mesures adoptades pel Govern, el 15 de juliol, a Lleida, Alcarràs, Aitona, la Granja d’Escarp, Seròs, Soses i Torres de Segre van suposar l’aplicació d’unes restriccions a les empreses de serveis i el comerç que es troben dins d’aquests municipis, així com la mobilitat de les persones. Tot això va tenir una afectació molt greu en el teixit empresarial i comercial de la comarca.

Tots els municipis afectats i el Consell Comarcal del Segrià no podíem quedar-nos de braços creuats davant d’una situació com aquesta. Des de les alcaldies dels municipis afectats directament per aquella decisió i des del Consell Comarcal vam elevar les nostres demandes al Govern de la Generalitat i, més concretament, a la conselleria d’Empresa i Coneixement, amb la consellera Àngels Chacon al capdavant.

Les nostres demandes van ser ràpidament recollides i, el 4 d’agost, la consellera Chacón confirma que s’aportaran 4 milions d’euros en ajuts directes al Segrià, i signa el conveni per a la concessió per part de la Generalitat d’aquesta subvenció directa per reactivar el sector del comerç i dels serveis afectats per les mesures preses davant la crisi sanitària de la Covid-19. En paraules de la consellera Chacón en l’acte de signatura del conveni es va manifestar que aquests 4 milions d’euros “podran beneficiar uns 3.600 establiments de comerç al detall i de serveis, a més de les parades de mercats municipals i també les parades de mercats de venda no sedentària dels 7 municipis afectats pels rebrots”.

Cal dir que aquesta iniciativa presa pel Consell Comarcal i les 7 alcaldies afectades va estar acompanyada des del primer moment pels agents socioeconòmics, qüestió que també va remarcar la mateixa consellera el dia de la signatura del conveni, agraint públicament “la participació, sempre amb un esperit constructiu, en el grup de treball de seguiment del Segrià”, que es va reunir cada setmana amb el departament d’Empresa i Coneixement. Es van celebrar reunions amb els municipis afectats i es va acordar que serien els ajuntaments els que tramitarien les ajudes a les quals podien acollir-se els establiments de cada un del municipis respectius. L’objectiu clar i principal va ser l’obtenció d’un fons per compensar els locals i negocis afectats per les decisions del 15 de juliol, cosa que es va aconseguir amb els 4 milions d’euros aportats per la conselleria encapçalada per la consellera Chacón. També es volia que aquests diners arribessin als comerços i als serveis de la manera més ràpida i àgil possible.

Teníem l’obligació política, moral i social d’alçar la veu i aconseguir mitigar les conseqüències de les mesures imposades als nostres pobles, i ho vàrem aconseguir.

La majoria dels municipis implicats hem aconseguit fer arribar el 100% els diners que se’ns havien destinat: la Granja d’Escarp, 26.500 €; Aitona, 55.400€; Seròs, 41.700; Soses, 40.700 €, Torres de Segre, 40.699 €, i Alcarràs, 221.926 €.

L’excepció i la preocupació és Lleida ciutat, on s’ha assolit un nivell poc satisfactori de repartiment dels ajuts que amb tan d’esforç es van demanar des del Consell Comarcal i la resta de municipis. Dels 3.452.000 € que tenia assignat l’ajuntament de Lleida per ajudar els establiments comercials i de serveis, se n’han repartit 2.168.277; això vol dir que únicament s’ha ajudat el sector amb un 63% dels diners que tenia l’ajuntament de Lleida assignats.

Serà una llàstima i caldrà respondre davant d’aquests sectors especialment afectats de quina ha estat la raó per la qual no s’han fet arribar tots aquests diners a les famílies, autònoms i comerciants. S’hauran de retornar, dels 4 milions d’euros obtinguts, un total d’1.283.723 € al departament d’Empresa, i gairebé la totalitat corresponen a l’ajuntament de Lleida.

Com a alcaldessa d’un dels municipis afectats, reclamo que aquests diners no s’hagin de retornar, i si l’ajuntament de Lleida no ha estat capaç de fer una bona gestió, siguem la resta de tots aquests ajuntaments que podem distribuir-los.

No ens ho podem permetre com a comarca ni com a governants i valedors de la nostra ciutadania.

El Consell Comarcal, els municipis, les ajudes i la Covid

El Consell Comarcal, els municipis, les ajudes i la CovidSEGRE

tracking