SEGRE
Lleida, capital de l’art urbà

Lleida, capital de l’art urbàSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Per uns dies, Lleida serà la capital de l’art urbà. Del 10 al 18 abril se celebra el PotFest, el 1r festival d’art urbà de Lleida. Durant 9 dies, 5 artistes de renom i reconegut prestigi ompliran d’art i color 500 m2 de murs del Centre Històric. Paral·lelament, s’organitzaran diferents activitats al voltant de la promoció i la difusió cultural d’aquesta disciplina.

Entre els diferents corrents de l’art contemporani, l’art urbà és la disciplina que s’ha imposat amb més força a les ciutats més avantguardistes a nivell mundial. L’art urbà –i el grafiti, en concret– és considerat com una eina de transformació urbanística i social, ja que té la capacitat de convertir una simple paret o una façana en una obra d’art amb un missatge i un enorme valor afegit implícits.

És així com el grafiti es fusiona amb la ciutat. L’art s’integra amb l’entorn per aconseguir que els murals i els edificis millorin el paisatge i embelleixin els diferents espais de la ciutat. Però no només és una qüestió artística o urbanística, ja que quan parlem d’art també donem embranzida a altres àmbits o sectors com el cultural o el turístic, una gran necessitat per a Lleida en un moment com aquest.

Evidentment, el context actual ens obliga a prendre totes les mesures de seguretat pertinents, però tot i la Covid, des de la Regidoria de Joventut, Festes i Tradicions de l’Ajuntament de Lleida volem animar els lleidatans i lleidatanes a participar en aquest Festival que contribuirà a aportar una mica d’alegria i color a la nostra ciutat.

En aquesta primera edició hem triat el barri del Centre Històric, precisament, perquè és una de les zones on la Covid ha tingut més impacte. Els artistes del PotFest ompliran de vida diverses façanes del cor de la ciutat. Però no només es tracta d’això, sinó que busquem la complicitat i la implicació de tota la ciutadania per participar en les diferents activitats i propostes que organitzem (tallers, taules rodones, exposicions...). I aquesta és una part fonamental d’aquest festival. Des del principi vam tenir clar que no ho podíem tirar endavant sense la implicació dels veïns i veïnes del Centre Històric.

La tria de realitzar el primer festival d’art urbà de Lleida al Centre Històric no ha estat perquè sí, no ha estat en va, sinó que té una clara voluntat transformadora. Lleida té un deute i un repte històric amb el Centre Històric.

Aquest Festival és, doncs, una mostra de confiança en el futur del barri, una aposta clara per convidar tots els veïns i veïnes de Lleida que passegin pel Centre Històric, que el caminin, que el fotografiïn, que en parlin amb els seus cercles propers. En definitiva, és una aposta per gaudir totes plegades del Centre Històric i de l’art urbà als carrers de la nostra ciutat.

No obstant això, el PotFest és un esdeveniment de ciutat. La idea és que a cada edició el festival se celebri en un barri de la ciutat i anar creant així un entramat d’obres distribuïdes per tota la ciutat amb l’objectiu que tots els barris s’hi vegin representats i que el PotFest sigui un esdeveniment que arreli a la programació cultural de Lleida.

Perquè volem una Lleida on tothom tingui accés a l’art, perquè volem una Lleida a l’avantguarda dels esdeveniments, que sigui pol d’atracció de turisme de qualitat. Després de tants mesos ens mereixem una dosi d’esperança i felicitat per poder gaudir de les coses que passen a la nostra ciutat, que de ben segur seran moltes més a mesura que les restriccions vagin desapareixent. Perquè, com diu l’urbanista i escriptor Aaron M. Renn, “la marca d’una gran ciutat no és com tracta els seus llocs especials, sinó com tracta els seus llocs comuns”.

Lleida, capital de l’art urbà

Lleida, capital de l’art urbàSEGRE

tracking