SEGRE
En defensa de les terrasses sense fum

En defensa de les terrasses sense fumSEGRE

Creat:

Actualitzat:

El fum del tabac conté milers de substàncies tòxiques. Se n’han descrit fins ara 4.700 components químics diferents. Molts d’aquests són farmacològicament actius, tòxics, mutàgens i cancerígens. Hi ha 43 substàncies carcinògenes conegudes en el fum del tabac.

Fumar augmenta la probabilitat de morir precoçment. Segons l’Organització Mundial de la Salut fumar causa una de cada deu morts en persones adultes, i produeix més de 6 milions de morts l’any. D’aquestes, 600.000 són causades pel fum de segona mà, aquell que queda en l’ambient.

El coronavirus SARS-CoV-2 és el causant de l’actual pandèmia de la Covid-19. És una infecció respiratòria. En el 80% dels casos es manifesta amb una lleu intensitat i amb una bona evolució. En el 20% dels casos provoca una pneumònia que pot evolucionar amb insuficiència respiratòria aguda, cosa que fa necessari l’ingrés i respiració mecànica.

Fumar augmenta la probabilitat d’infectar-se per Covid-19. S’ha observat en persones que fumen una expressió més elevada de la molècula enzim convertidor de l’angiotensina II (ACE-2).

Aquesta és la raó per la qual fumar està relacionat amb un risc més elevat d’infectar-se pel nou coronavirus. Segons diversos estudis científics que van apareixent i coincidint, el risc d’emmalaltir per aquest motiu en persones fumadores és 1,4 vegades superior i 2,4 vegades d’acabar ingressades en una Unitat de Cures Intensives o de necessitar ventilació mecànica.

Les evidències es repeteixen en tots els estudis. Aquesta nova situació està generant un significatiu augment d’estudis i publicacions als quals cal fer cas.

Els espais públics on es permet fumar augmenten el risc de contagi del coronavirus SARS-CoV-2. Atesa la importància del tema i el greu moment que la nostra societat està patint pel risc de contagi, el conjunt de Societats Científiques Sanitàries, de Consells Generals i Col·legis Professionals Sanitaris i la Societat Civil “reiteren la urgència de declarar expressament a nivell estatal i de manera unitària la prohibició de fumar en els espais públics”, no només en les terrasses i la hostaleria en general, sinó també en qualsevol altre espai públic a l’aire lliure.

La Llei protegeix l’aire de tothom. La recent Llei 2/2021, concretament en el seu article 6, prohibeix fumar en la via pública i en els espais a l’aire lliure, així com l’obligatorietat de portar la mascareta i no treure-se-la en els espais oberts. Aquesta norma és especialment important quan es comparteix l’espai amb altres persones.

Recentment s’ha publicat el Llibre blanc sobre la transmissió del SARS-CoV-2 per aerosols i mecanismes de protecció (gener, 2021) on queda constància de l’evidència científica sobre la transmissió del virus a través d’aerosols respiratoris en la consideració de fumar i vapejar com accions d’alt risc de contagi, perquè a més d’obligar a prescindir de la mascareta, impulsen microgotes d’aerosols que poden projectar-se i romandre amb capacitat de contagi en distàncies superiors als 8 metres.

Les terrasses on es fuma són espais d’elevat risc. Algunes Comunitats Autònomes (Aragó, Balears, Canàries, Cantàbria, País Valencià i la Rioja) ja han adoptat la mesura de terrasses sense fum com a mesura preventiva anti-Covid. Es tracta, en el fons, d’una aposta comunitària per la seguretat i la salut, tant dels usuaris com de les persones que treballen en el sector de l’hostaleria.

En definitiva, tenim identificat l’agent i un dels canals pel qual aquest risc augmenta. Ara falta aplicar, en la fórmula, la solució: l’actitud de les persones. Tant dels qui posen les normes com dels qui les complim.

Aquesta podria ser una correcta contribució al benestar comú.

tracking