SEGRE

TRIBUNA

El Pirineu i les Terres de Lleida: una destinació turística sostenible de referència

El Pirineu i les Terres de Lleida: una destinació turística sostenible de referència

El Pirineu i les Terres de Lleida: una destinació turística sostenible de referènciaSEGRE

Creat:

Actualitzat:

La sostenibilitat és avui dia un procés indispensable per a qualsevol destinació turística. A més, amb motiu de la Covid-19, cada cop hi ha més conscienciació i sensibilització envers aquelles destinacions que aposten de manera ferma per la sostenibilitat.

Un valor que en plena pandèmia cada cop té més rellevància. I és que un 87% dels viatgers busquen actualment serveis i empreses o entitats turístiques sostenibles. Estem davant, doncs, d’un mercat que creix més cada dia.

I la Diputació de Lleida no és aliena a aquesta realitat. No en va, al llarg dels darrers anys hem desplegat al Pirineu i a les Terres de Lleida el Pla Estratègic del Patronat de Turisme 2019-2022; un full de ruta que té per objectiu potenciar un model estratègic de gestió sostenible del turisme basat en els tres pilars de la sostenibilitat: l’economia, el medi ambient i la societat.

I també tenim previst executar al llarg dels dos anys vinents el nou Pla d’Acció de Turisme Responsable i Sostenible, que ens permetrà establir polítiques de turisme responsable, desenvolupament social de la destinació, comunitat local, conservació i millora i del patrimoni natural i cultural del territori..

I ara, fem un nou pas endavant i nodrim aquesta aposta que fem des del Patronat de Turisme per la sostenibilitat amb un nou segell de qualitat: la certificació Biosphere Destination, una distinció que ens ha atorgat l’Instituto de Turismo Responsable (ITR) i que és considerada com una de les certificacions més reconegudes arreu del món en l’àmbit de la sostenibilitat. I és que totes les destinacions Biosphere tenen la garantia que ofereix una certificació amb auditoria externa alineada amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’acord de París contra el Canvi Climàtic a través de la Carta Mundial de Turisme Sostenible +20.

Fins ara només la Val d’Aran tenia aquest reconeixement, des de l’any 2014. Va ser la primera destinació de muntanya del món a rebre’l. I ara també ens hi sumem el Pirineu i les Terres de Lleida. .

Aquesta certificació fa visible l’aposta que hem fet des del territori per un model de turisme responsable, ambientalment sostenible, socialment inclusiu i universalment accessible. Aquests són els quatre criteris que regeixen i formen l’essència del distintiu de sostenibilitat Biosphere Destination. Així, aquest segell posicionarà el Pirineu i les Terres de Lleida com una destinació turística sostenible de referència i ens ajudarà a donar-li més visibilitat tant a escala estatal com internacional.

Des del Patronat de Turisme, però, no ens volem quedar aquí. També volem estendre la cultura de la sostenibilitat i fomentar les bones pràctiques en gestió sostenible a les nostres empreses i serveis turístics, tant públics com privats. Creiem que aquest nou segell ens ha de servir per donar una major visibilitat al nostre territori i continuar treballant un full de ruta que aposti per la gestió sostenible del territori, com també a moltes de les iniciatives que actualment ja estan impulsant empresaris, entitats, ajuntaments i consells comarcals que tenen la sostenibilitat com a eix central.

Per això, a més d’impulsar els treballs per a la certificació Biosphere Destination per al conjunt del Pirineu i les Terres de Lleida, també hem ofert a totes les empreses vinculades amb el sector turístic una nova eina digital per crear el seu pla de sostenibilitat i, així, fer més sostenible la demarcació.

Es tracta de la plataforma Biosphere Sustainable Lifestyle, que ajuda les empreses a desenvolupar plans de sostenibilitat personalitzats. A dia d’avui, ja hi ha 89 empreses que han iniciat les tasques d’avaluació i auditoria per obtenir la certificació per als seus establiments.

El turisme és un dels motors de desenvolupament de més rellevància a nivell de Lleida, però també a nivell de tot el món, i quan la pandèmia acabi tornarà amb forces renovades. És, potser, el sector que presentarà uns índexs de creixement més significatius, tant en relació amb el nombre de turistes com per la seva contribució al PIB del nostre territori. Però aquest creixement es troba en aquests moments en la tessitura de créixer aplicant criteris de sostenibilitat, o bé, per contra, fer-ho convertint-nos en una destinació insostenible. Des del Patronat de Turisme ho tenim clar: volem créixer responsablement i sota criteris de sostenibilitat; i volem millorar la qualitat de vida dels residents i, alhora, fer un bon destí per visitar.

El Pirineu i les Terres de Lleida: una destinació turística sostenible de referència

El Pirineu i les Terres de Lleida: una destinació turística sostenible de referènciaSEGRE

tracking