SEGRE
Un estiu esperançador per al turisme

Un estiu esperançador per al turismeSEGRE

Creat:

Actualitzat:

El Dia Mundial del Turisme que celebrem avui tanca oficiosament i de forma simbòlica la temporada d’estiu al Pirineu i les Terres de Lleida. Una temporada que, a falta de conèixer la totalitat de les dades oficials d’ocupació del mes d’agost i setembre, pot ser qualificada de molt satisfactòria.

Tal com ja es va explicar en el seu moment, l’estiu de 2019 va marcar un màxim històric a la demarcació en termes de comportament turístic, fent palesa la bona feina feta per tots els agents implicats al llarg dels anys anteriors i deixant entreveure perspectives favorables de cara al futur.

Tanmateix, la pandèmia va suposar un sotrac important per al conjunt del sector i, amb l’única excepció del Pirineu (que l’estiu del 2020 va assolir molt bons resultats), les xifres de l’any passat es van quedar lluny dels registres de fa dos estius. És per això que, a l’inici de la temporada estiuenca d’enguany, des del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ens vam marcar com a prioritat tornar a la senda del 2019 i tractar d’assolir xifres similars a les d’aquell any, fent extensiu a tota la demarcació el bon comportament turístic de l’estiu del 2020 al Pirineu.

Amb les dades de què disposem actualment, corresponents als mesos de juny i juliol del conjunt dels sectors i al mes d’agost en l’àmbit de l’hoteleria, podem afirmar que els resultats ja superen els del 2019. I tenim el convenciment que les xifres d’agost i setembre que manquen acabaran de validar aquesta conclusió i faran palesa la superació de les nostres pròpies previsions.

I és que el sector turístic de Lleida i el Pirineu ha viscut un estiu molt favorable, amb ocupacions properes al 100% en alguns casos, especialment durant el mes d’agost i a les comarques del Pirineu.

En total, han visitat la nostra demarcació 357.626 viatgers, que han realitzat fins a 923.731 pernoctacions. Aquestes dades representen una davallada del 8% en el nombre de viatgers respecte a l’any 2019, però un increment d’un 2% en les pernoctacions.

Els resultats assolits no han estat iguals per a tots els sectors turístics. Prenent novament com a referència l’any 2019, el turisme rural ha registrat durant els mesos de juny i juliol un increment d’un 36% en les pernoctacions i un 9% en el nombre de visitants, el sector del càmping ha crescut un 35% en pernoctacions i un 27% en visitants, els apartaments turístics han tingut un 6% més de pernoctacions, però un 7% menys de viatgers i el sector d’hoteleria, més diversificat que els altres sectors d’allotjament turístic, ha retrocedit un 8,8% pel que fa al nombre de pernoctacions i un 15,4% en la xifra de viatgers. .

Per entendre el valor d’aquestes dades cal tenir present que les estem comparant amb les del 2019, un any que va marcar una fita històrica i un rècord absolut quant a comportament turístic a les Terres de Lleida i el Pirineu en el seu conjunt. Estem, així doncs, en un escenari de clara recuperació del sector, que malauradament havia tingut un primer tram del 2021 encara molt condicionat per la pandèmia i les restriccions de mobilitat que se’n van derivar.

L’evolució esperançadora i positiva que està mostrant el turisme al territori és fruit d’una multiplicitat de factors. La progressiva represa de l’activitat turística, la bona meteorologia, l’increment dels visitants de proximitat i les característiques especials del territori (marcat per un entorn natural format per grans espais oberts, no massificats i per paisatges espectaculars) són, sens dubte, elements estructurals que han contribuït a l’èxit de la demarcació de Lleida, valorada pel visitant com una destinació segura i atractiva de turisme interior i de muntanya. Però a tot això hi hem de sumar la feina que des dels diferents estaments del sector públic i del sector privat hem fet conjuntament durant tot aquest temps per posar en valor la destinació turística de Lleida com una destinació segura i amb un ampli ventall d’actius.

I no voldria deixar escapar l’oportunitat d’aprofitar aquestes línies per posar en valor la tasca de totes les persones, entitats, institucions, establiments, empreses i comerços que han fet possible aquesta suma d’esforços sinèrgica i enriquidora..

Un dels clars resultats del treball coordinat entre agents és la certificació Biosphere Destination que el Pirineu i les Terres de Lleida van obtenir fa uns mesos en reconeixement al seu compromís per un model de turisme responsable, sostenible i inclusiu. Un certificat que ara ja també han aconseguit set empreses i en l’obtenció del qual estan treballant unes altres 90. I tot per convertir-nos, com a conjunt, en un referent pel que fa a destinacions sostenibles, línia d’acció que des del Patronat creiem essencial per al bon futur dels territoris turístics.

El fet de teixir complicitats entre tots els qui estimem i treballem per aquesta terra és una de les grans eines de què disposem per posar en valor allò que som i tenim.

I no podem deixar de ser innovadors i creatius en allò que oferim al nostre potencial visitant. El Patronat de Turisme, en col·laboració amb el sector, desenvolupa cada any un Pla d’Accions amb més d’un centenar d’actuacions; un Pla que aquest 2021 ha hagut d’adaptar-se a la nova realitat causada per la pandèmia.

Hem reorientat les accions centrant-les a donar resposta a les tendències i als nous hàbits i hem implementat el model de gestió turística definit en el Pla estratègic del Pirineu i les Terres de Lleida 2019-2022..

I és que el Patronat no atura motors. Sense anar més lluny, ara ja tenim els ulls posats en la tardor, en què emprenem una nova campanya de foment del turisme a la demarcació, mantenint el mateix lema de l’estiu –“Lleida, vola de nou”– però amb l’ambició de seguir projectant els actius gastronòmics, naturals i culturals del territori també en aquesta època de l’any. Com ja vam dir el dia de la presentació, hem de ser el principal pol d’atracció del turisme de proximitat a Catalunya i la variada i rica oferta turística del Pirineu i les Terres de Lleida durant aquesta nova temporada de tardor són motius de pes per fer-ho possible.

El Pirineu i les Terres de Lleida han estat veritables protagonistes pel que fa a les destinacions dels turistes d’aquest estiu. I ara, en aquesta propera tardor, el nostre territori està preparat i il·lusionat per acollir totes aquelles persones i famílies que cerquen un cap de setmana marcat per les activitats de natura, els productes de la terra i les experiències culturals. Des del Patronat seguirem treballant amb intensitat per tractar de fer realitat una nova temporada de creixement i optimisme en el sector, donant continuïtat als bons registres de l’estiu i deixant enrere els mals resultats del primer semestre de l’any. Volem junts aquesta tardor?

tracking