SEGRE
Drets socials: Drets de futur

Drets socials: Drets de futurSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Millorar l’assistència i el servei a la ciutadania des de la innovació i les noves tecnologies. Amb aquest objectiu, des de la Paeria hem presentat vuit projectes de drets socials als fons europeus Next Generation i al Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR). Uns projectes pensats per millorar el model de cura i atenció a les persones que formen la ciutadania lleidatana, per atendre totes les persones, però especialment les que més ho necessiten. I és que des de les institucions cal que bastim projectes enfocats cap a entorns més sostenibles, digitals i pensats per a les persones. És per aquest motiu que no podem deixar escapar cap de les oportunitats que ens ofereixen els Next Generation per fer un salt de qualitat i de futur.

Amb la pandèmia de la Covid-19 –aquella situació que va capgirar la nostra vida de cap a peus– s’ha fet palès –encara més– que cal posar més atenció i aplicar més recursos en el model de cures, fomentant sistemes d’atenció que posin les persones al centre i desenvolupant models comunitaris i d’atenció domiciliària, deixant enrere els models institucionalitzats i aconseguint que la ciutadania guanyi en qualitat social. Creiem fermament que aquests projectes seran molt beneficiosos per a la ciutadania i la societat lleidatana, ja que es modernitzaran equipaments i serveis que ajudaran a millorar la qualitat de vida de les persones i, especialment, dels col·lectius més vulnerables.

En total, el conjunt dels vuit projectes presentats a la convocatòria suposen una inversió de 6 milions d’euros, dels quals n’hem sol·licitat la subvenció de 4,9 milions d’euros als fons europeus Next Generation. Gairebé tots els projectes vinculats a les noves tecnologies pensem que és important digitalitzar els serveis socials i crear nous canals de comunicació i gestió, ja que això ens permetrà posar el focus i les eines per desburocratitzar els serveis socials i centrar la intervenció en el suport i la relació amb les persones, dotant els professionals de recursos, millorant la connectivitat dels espais de treball, posant connectors a l’abast dels ciutadans que agilitzaran i ajudaran a dur a terme els tràmits i millorar els equips i les eines de treball, obrint noves línies telefòniques als serveis socials i expandint la comunicació entre la ciutadania via WhatsApp. Per millorar la qualitat de vida de la nostra ciutadania, a la convocatòria hem presentat també un projecte que estudiarà la creació d’una oficina de prestacions socials, amb l’objectiu d’analitzar el sistema actual de la gestió de les ajudes socials per un sistema més equitatiu i racional.

A més, hem presentat una sèrie de projectes innovadors per a persones vulnerables per millorar la resposta a la pobresa energètica a través d’un projecte pilot predictiu que ens permetrà recollir dades i analitzar-les i avançar-nos a una possible situació de vulnerabilitat.La línia 1 i la línia 6 contemplen les millores urbanístiques i dels equipaments públics, i en aquest sentit també s’ha presentat la millora de l’accessibilitat en 8 edificis públics i l’adquisició de mobiliari per equipar i posar en ple funcionament l’ECMU. Per últim, hem col·laborat amb dos centres de recerca per implementar el DigitaliSSB (impuls de la digitalització dels serveis socials bàsics de Catalunya) i el ROBSIS, la creació d’un robot social com a recurs per a la millora de l’atenció a la infància i adolescència en els Serveis d’Intervenció Socioeducativa. Aquests projectes han d’esdevenir motor de transformació dels drets socials, dels drets de la ciutadania i construiran la Lleida on volem viure: una Lleida de drets i d’oportunitats, la ciutat que pensa en totes les persones i les posa al centre.

Acabo amb una reflexió manllevada de la nostra estimada poetessa Joana Raspall: “Per tot això pensa que importa tenir les mans ben obertes i ajudar qui ve fugint de la guerra, fugint del dolor i de la pobresa. Si tu fossis nat a la seva terra, la tristesa d’ell podria ser teva.” Lleidatans, lleidatanes totes, construïm plegats la nostra Lleida: la del futur, l’esperança i el treball compartit.

Drets socials: Drets de futur

Drets socials: Drets de futurSEGRE

tracking