SEGRE
El món que ve necessita ‘animació’

El món que ve necessita ‘animació’SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Animar significa donar vida, alè, estímuls.. i l’animació sociocultural és transformació i revolució cultural. La revolució només serà possible si l’ASC adquireix un paper central en aquest sistema global. L’animació sociocultural ve de lluny, és a França on per primera vegada s’utilitza l’expressió ‘animation sucioculturelle’.

El 1950 la UNESCO registra el terme com a “conjunt de pràctiques socials que tenen com a finalitat estimular la iniciativa i participar de les comunitats en el procés del seu propi desenvolupament i en la dinàmica global de la vida sociopolítica en què estan integrades”. L’origen de l’animació sociocultural a Catalunya es troba en els casals i ateneus, les escoles populars i l’educació d’adults. Les persones i col·lectius que s’hi van dedicar durant el franquisme i la transició ho feien des de moviments veïnals suburbials, la lluita clandestina i el voluntariat.

És a partir dels anys noranta que passa de ser un conjunt d’accions voluntàries amb formació informal a consolidar-se com una branca de l’educació social i posteriorment una FP de grau superior com a tècnic d’animació sociocultural. El 2013, mitjançant l’Ordre ECD/82/2013, de 23 de gener, s’afegeix la part turística al currículum i s’estableix com a cicle formatiu de grau superior amb títol de tècnic superior en animació sociocultural i turística (AST d’ara endavant).En l’actualitat l’AST s’emmarca dins de l’educació no formal per treballar en diferents contextos de la societat: tercera edat, infància, joventut, diversitat funcional, persones migrades, etc. La intervenció socioeducativa en espais d’oci i lleure, cultura, comunitats veïnals, hospitals, residències de gent gran i centres d’acollida de diferents tipus és la base d’aquesta professió.Cal matisar que l’AST no és un conjunt d’accions inconnexes i individualitzades, no és actuar per al pur entreteniment sense sentit, no és cultura de masses.

Les animadores i animadors reivindiquem el poder transformador de l’acció sociocultural en la vida de les persones i en la comunitat, també la democratització de la cultura i l’accés de tots els col·lectius a aquesta.La competència general d’aquest cicle formatiu de grau superior és: programar, organitzar, implementar i avaluar intervencions d’animació sociocultural i turística, promovent la participació activa de les persones i grups destinataris i coordinant les actuacions dels professionals i voluntaris al seu càrrec. Per tant, no som un curs de monitora de lleure! Sortim titulades per ser directores d’activitats per a lleure infantil i juvenil, animadores hospitalàries, animadores en residències de tercera edat, informadores juvenils, dinamitzadores culturals, etc.La tasca que descrivim juga un paper important en el desenvolupament de qualsevol poble o territori i en la vida de la gent, però, malauradament, el mercat laboral no ho reconeix així. La figura de l’animadora sociocultural com a tècnic i professional és una gran desconeguda, poc valorada econòmicament i com a figura contractada.En el nostre cas, a l’institut Ronda l’alumnat que cursa els estudis de CFGS d’AST ho fa com a accés a estudis superiors o com a segona opció dins la família professional de serveis a la comunitat, perquè ens reconeixen durant el primer curs que fins que no han arribat al cicle no coneixen la importància i la profunditat d’aquest.Tornem enrere per acabar, l’AST neix i pren importància després d’un període convuls de guerres a Europa i per poder recuperar-se de la dictadura a Espanya.

El moment actual no és comparable ni molt menys, però venim de diverses crisis econòmiques, una pandèmia i conflictes bèl·lics vius. No creieu que el món que ve necessita animadores i animadors?Cal fer valdre aquesta figura que lluita per un món millor, més just, més social, on les persones siguin el centre del canvi i la cultura, un motor a l’abast de tothom.

tracking