SEGRE
Convivència responsable amb els peluts

Convivència responsable amb els pelutsSEGRE

Creat:

Actualitzat:

El progressiu reconeixement legislatiu dels drets dels animals és la manifestació d’un procés de maduració de la nostra societat en aquest àmbit. El Codi Civil català distingeix clarament des de l’any 2006 que els animals no es poden considerar béns materials o coses i que cal considerar-los com a éssers vius amb sensibilitat física i psíquica.

Afortunadament, comença també a quedar enrere la consideració de “béns semovents”, és a dir, de béns mobles que es mouen, com encara figurava al Codi Civil espanyol fins fa ben pocs mesos.

Àustria va ser pionera en aquest reconeixement l’any 1988 i en anys consecutius ho feren Alemanya i Suïssa. De fet, el mateix Tractat de Lisboa que regeix les polítiques de la Unió Europea recollia l’any 2009 que calia tenir en compte les exigències en matèria de benestar dels animals com a éssers sensibles i han calgut més de 10 anys perquè aquest precepte es transposés a la legislació de l’Estat. Ara, el Codi Civil català, en paral·lel a la modificació de la Llei de Protecció d’Animals de l’Estat, preveurà la vinculació entre el maltractament animal i el maltractament a les persones.

Es donaran així eines als jutges, com en casos de separació o divorci, per no atribuir la guarda dels menors d’edat si el progenitor ha estat condemnat per delictes contra els animals.El Codi Penal vigent recull en el seu article 337 que el maltractament a un animal es sancioni amb penes de fins a un any de presó i d’un any i mig en cas de mort. I el 337 bis recull expressament el delicte d’abandonament d’animals. Es preveu, però, l’increment d’aquestes penes en la propera modificació del Codi Penal.Malgrat que la majoria de persones és molt conscient del significat de la tinença responsable, o potser n’hauríem de dir la convivència responsable amb els animals, quan s’atansen els mesos d’estiu es produeix un increment en el nombre d’abandonaments.

Aquest any no ha estat una excepció i, malauradament, les xifres han estat molt elevades.El Refugi dels Peluts de Lleida és l’espai on la Paeria de Lleida té cura d’aquests gossos i gats abandonats. Allà, els professionals que se’n fan càrrec procuren guarir-los si arriben malalts o amb lesions, els alimenten adequadament i, amb l’ajuda de voluntaris i voluntàries, els proporcionen moments d’esbarjo als espais habilitats per a aquesta finalitat. Progressivament, es van introduint millores a les instal·lacions i l’any que ve preveiem una inversió per poder renovar els espais més antics del Refugi.

Quan el nombre d’abandonaments arriba a xifres elevades –el mes de maig van arribar 27 gossos i 22 gats nous–, les tasques de cura es fan més complexes i requereixen un esforç molt important per mantenir la qualitat que sempre es procura donar al Refugi. Fins al mes de juliol d’enguany duem acumulades 133 entrades de gossos amb 73 adopcions i de 92 de gats amb 23 adopcions. A les sortides cal sumar-hi els animals recuperats pels seus propietaris.En aquest sentit, fem una crida a la ciutadania de Lleida per venir a conèixer el Refugi dels Peluts, a la Caparrella.

De molt bon grat us ensenyarem les instal·lacions i coneixereu els nostres hostes, gossos i gats que estan esperant ser acollits per persones que els estimin, que els proporcionin l’afecte que la seva sensibilitat reclama i que de ben segur us retornaran amb benestar emocional per a vosaltres.

Convivència responsable amb els peluts

Convivència responsable amb els pelutsSEGRE

tracking