SEGRE
Medicació sense dany

Medicació sense danySEGRE

Creat:

Actualitzat:

El Dia Mundial de la Seguretat del Pacient és un dels dies mundials de salut pública que organitza l’OMS, i aquest any arriba amb el lema ‘Medicació sense dany’. I és que els medicaments curen o alleugen moltes malalties, però també poden, de vegades, causar danys greus si s’emmagatzemen, prescriuen, dispensen o administren indegudament o si es controlen de manera insuficient.

Array No és difícil equivocar-se en el maneig dels medicaments i ningú no està exempt d’aquest risc: metges, farmacèutics, infermeres i pacients són persones, i equivocar-se és humà (recomano llegir To err is human, de l’Institute of Medicine –IOM– dels Estats Units d’Amèrica).

El cansament i l’estrès acumulats pel personal sanitari en aquests dos anys de pandèmia tampoc ajuden. Els objectius del Dia Mundial de la Seguretat del Pacient de 2022 establerts per l’OMS són, entre d’altres: augmentar la conscienciació mundial sobre l’elevada càrrega de danys relacionats amb els medicaments a causa d’errors de medicació i pràctiques insegures; advocar per l’adopció de mesures encaminades a millorar la seguretat de la medicació; i apoderar pacients i familiars perquè participin activament en l’ús segur dels medicaments.Els professionals de la salut de la Regió Sanitària Lleida treballen des de fa temps de forma contínua i coordinada, en el marc de les comissions de seguretat, per tal d’aplicar i ampliar les mesures que proposa el Departament de Salut encaminades a incrementar la seguretat en l’ús de medicaments. Són el que anomenem “barreres de seguretat”.

Algunes d’elles són de sentit comú, com ara la formació continuada dels professionals. Tanmateix, observem que l’OMS posa molt l’accent en la formació i la informació al pacient; un pacient (o cuidador) ben informat, coneixedor del seu tractament i que entén el perquè i el com de les receptes que li fa el metge, és un pacient més segur.La tecnologia és un element clau en aquest viatge a la recerca de més seguretat. Els sistemes de recepta electrònica són pilars fonamentals d’un sistema d’ús segur de medicaments.

Aquests sistemes fa anys que funcionen als nostres CAP i hospitals; queden lluny els dies en que la “lletra de metge” provocava no pocs incidents i malentesos. En honor a la veritat, la lletra dels meus col·legues no és pitjor ni millor que la de la resta de sanitaris: és lletra de persones i en salut preferim la lletra de màquina. Aquesta pot ser més lletja i freda (o no), però sempre s’entén i això és el que ens interessa.

A més a més, els sistemes de recepta electrònica estan en constant evolució i començant a incorporar algoritmes d’intel·ligència artificial. Ara el sistema no permetrà a un metge posar una dosi d’adult a un nen, impedirà que una infermera administri un medicament a un pacient en lloc de a un altre, bloquejarà la dispensació del farmacèutic d’un medicament a un pacient que no el té receptat o avisarà que hi ha una possible interacció negativa entre dos o més medicaments receptats.El Departament de Salut manté activat el Sistema de Notificació d’Incidents de Seguretat en el Pacient (SNiSP). Aquest és un altre pilar dels sistemes de millora i les comissions de seguretat, ja sigui a l’atenció primària o als hospitals, que analitzen contínuament els incidents comunicats per veure què ha passat i per què ha passat.

Només d’aquesta manera es poden dissenyar, construir i posar en funcionament noves barreres de seguretat que evitin que aquell incident es torni a produir. Aproximadament, una tercera part dels incidents de seguretat als centres sanitaris tenen relació amb la medicació. Aquesta proporció ens dona idea de la dimensió del problema.És coneguda la dita que l’ésser humà és l’únic animal que ensopega dues vegades amb la mateixa pedra.

Doncs bé, es tracta de saber on són aquestes pedres per retirar-les o, si això no és possible, canviar el camí, fer un pont o fer el que sigui menester per no tornar-hi a ensopegar. En això hi estem tots els sanitaris, però també hi han d’estar totes les persones que necessiten prendre medicaments. Tots plegats en hi juguem la salut.

Medicació sense dany

Medicació sense danySEGRE

tracking