SEGRE

TRIBUNA

Que no ens discriminin amb mesures absurdes

Que no ens discriminin amb mesures absurdes

Que no ens discriminin amb mesures absurdesSEGRE

Creat:

Actualitzat:

El país que discrimina el sector primari es queda sense menjar, com digué un savi. Posat al dia, diríem que el país que no preserva l’agricultura i la ramaderia serà un país feble. I aquí som l’ase dels cops amb mesures o lleis sortides dels despatxos, sense consultar els nostres representants.

És el cas de l’article 27.3 que prohibeix la crema de restes vegetals de la Llei estatal 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular. No entenem aquesta llei. Als pagesos ens preocupa molt el canvi climàtic i el medi ambient, tenint en compte que estem a mercè del clima.

Els últims anys n’hem patit les conseqüències al tros, i ningú no pot negar el nostre nivell de conscienciació. En qüestió de crema de restes vegetals, les emissions de CO2 que alliberem a l’atmosfera per aquesta pràctica són l’equivalent a les absorbides durant el cicle de vida per les plantes que cremem. Trobem absurd que ens prohibeixin aquesta pràctica que es fa des del començament de la pagesia i gràcies a la qual eliminem malalties i enriquim el sòl, i més quan ens obliguen a destruir les restes vegetals amb pràctiques mecanitzades, cosa que implica cremar combustible fòssil amb el tractor.

És de llei aquesta modificació legislativa per corregir aquest despropòsit. Per altra banda, la pujada dels costos de producció ens costa d’assumir, perquè no podem repercutir-los al preu dels nostres productes entregats. La factura de la llum és un dels principals costos.

El president del Govern estatal va posar un topall al preu del gas perquè no pugi tant com a la resta de països de la Unió Europea, però resulta que per obra de l’Esperit Sant, a les factures rebudes últimament, els empresaris tenim un nou concepte: “Compensació del topall del gas.” Què vol dir això?, doncs que un pagès o pagesa que tingui granges o cambres frigorífiques no deixa de veure incrementat el cost de la llum. Per exemple, amb una factura de la llum de 4.000 euros, 1.300 són per pagar aquest nou impost. És a dir, que el preu del kW/h al final ens surt igual de car que als països veïns.Demanem realisme als legisladors i atenció a un sector essencial de la societat.

Que ens escoltin en lloc d’ignorar-nos i perjudicar-nos. Hem proposat mesures en pro de la pagesia professional, com la reducció de l’IVA o una llum bonificada, tenint en compte que en els sectors de la pagesia ens hem posats les piles pel que fa a les energies renovables. Això és jugar a favor i no a la contra del nostre sector, que aporta béns bàsics a la nostra societat.

Que no ens discriminin amb mesures absurdes

Que no ens discriminin amb mesures absurdesSEGRE

tracking