SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El cartronet es rascava amb una moneda i llavors, deien, sempre et tocava una cosa o altra. Sempre hi ha premi, et deien. Evidentment, la majoria de vegades els inventors de la juguesca es quedaven els nostres diners i les nostres fantasies, però rascar dins els passadissos foscos de la memòria històrica és una de les millors fórmules d’evitar l’autoengany. Gratar la història és una bona manera de saber què s’amaga sota els lluentons i els domassos dels xarlatans de fira.

Gratar per voler saber és una oportunitat per poder llençar a la paperera de la brossa les fake news i els populistes mentiders que treballen perquè tots ens acabem tornant completament imbècils. Rasca-rasca i deixaràs de formar part d’una massa sense cervell. Rasca-rasca i entendràs el perquè de tot plegat. Serà argent de debò o el venedor només pretén aixecar-nos la camisa i, en realitat, el que vol és engalipar-nos llautó? Rasca-rasca. Espanya, democràtica? Rasca-rasca.

Turisme de la Comunidad de Madrid: Ruta Imperial (http://venamadrid.com): “(...) el Valle de los Caídos esconde parte de la historia de la guerra civil española. Fue mandada construir por Francisco Franco (potser un bon home que passava per allí?) con la mano de obra de presos políticos, que con un día de trabajo se libraban de días de condena. Pero nos centraremos en su arquitectura.” Premsa espanyola neutral? Rasca-rasca. Madridiario, el principal diari digital de la Comunitat de Madrid: “El Valle de los Caídos es un monumento funerario en memòria a los caídos durante la Guerra Civil.”

Espanya, carrers democràtics? Rasca-rasca i torna a rascar. Franco, Primo de Rivera i altres personatges del franquisme segueixen donant nom a mil cent quaranta-tres (1.143!) carrers. L’Espanya del PP i de Ciudadanos, de dretes i feixistes, és clar, no és l’Espanya del PSOE i Podemos, d’esquerres i progressistes? Rasca-rasca. Un petit mostreig on també el PSOE ha mantingut noms franquistes (http://www.ine.es/): 51 Queipo de Llano, 314 José Antonio Primo de Rivera, 142 General Mola, 11 Millán Astray, cinc 18 de Julio, 137 Francisco Franco (la població de Peñalsordo a la província de Badajoz, un exemple que, de vegades, el nom sí que fa la cosa, governada pel PSOE, on han reblat el clau del dictador i, més papistes que el Papa, li han afegit Generalísimo... no fos cas). Rasca-rasca. I ara tornem al cartronet. Darrera pregunta: i la lloada Transició? Va ser una gran estafa? Rasca-rasca. Premi?

tracking