SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Em passa sovint quan palpo la pell de la terra que ens acull. Em refereixo a la terra ponentina, és clar, que pel fet de viure-hi és la més propera de totes les de parla catalana. Em sorprenc de la seva riquesa amagada entre el desconeixement i la desídia dels que l’habitem i amb la facilitat i lleugeresa amb la qual aboquem diners i temps a visitar geografies diverses a l’altre cap de món, mentre ignorem els diamants que tenim a tocar de casa. Però erraríem de ple si volguéssim fer la prova del cotó en persones com l’historiador Quintí Casals. El territori, per a Casals, és un tema recurrent en qualsevol conversa. “Ahir vaig anar...”, “Coneixes la ruta...”, “L’església és d’una bellesa...”, i així, farcit de coneixement a base d’anar trepitjant territori, et va inoculant dades, llocs i paisatges amb el desig generós de voler compartir allò que s’estima. I de tot aquest pòsit fa ben poc que ha sortit una magnífica guia publicada per l’editorial Pagès, que ja podeu trobar a les llibreries. Guia de Ponent. 16 rutes per descobrir les Terres de Lleida (Pagès editors, 2018) és una publicació que acompleix tots els paràmetres que defineix una guia de viatge amb tots els ets i uts. Pulcritud del relat, rutes (un total de 16) a bastament detallades, plànols i imatges dels llocs més emblemàtics, així com un autèntic inventari del nostre patrimoni.

Tres-centes dinou pàgines dedicades a donar a conèixer a propis i estranys els nostres pobles, comarques i ciutats. Cada detall, de vegades, un senzill pany de muralla o les restes d’un castell mig esfondrat, és l’excusa perfecta per narrar tot un relat prenyat d’història.

Entre les seves pàgines es denota la mà d’un historiador. La intenció d’un pedagog que vol transmetre coneixement als que el llegeixen o l’escolten. La tria del prologuista no podia ser més encertada. El gran mestre Josep Vallverdú, sota un títol que esclata davant dels nostres ulls, El ventall acolorit, i a manera de benvinguda, defineix aquesta guia com un gran atractiu per a molts lectors, els del país perquè els descobrirà moltes realitats que no li havien estat revelades, i per al visitant de fora perquè aquest sí que veurà obrir un ventall de belleses i riqueses naturals i històriques, a més de descobrir la fortalesa humana d’una identitat i caràcter que desconeixia. Aquesta tarda, a l’Institut d’Estudis Ilerdencs, se’n fa la presentació. Una bona ocasió per parlar i conversar amb el seu autor.

tracking