SEGRE

FRAU POLÈMICA

Oleguer Pujol dirigia els seus negocis panamenys a través de les Bahames

Pujol, en la compareixença al Parlament el març del 2015.

Pujol, en la compareixença al Parlament el març del 2015.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els projectes immobiliaris de Panamà en els quals Oleguer Pujol va invertir part de la fortuna familiar suposadament amagada a Andorra estaven controlats des de les Bahames per societats opaques, segons va publicar ahir El Confidencial després d’analitzar les dades dels anomenats papers de les Bahames.

Aquesta nova investigació del Consorci d’Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ) i el setmanari alemany Süddeutsche Zeitung va escatxigar ahir també els amos dels autobusos Alsa, que van tenir una societat a les Bahames fins almenys el 2015. La família Cosmen, propietària d’Alsa, va vincular l’existència d’aquesta societat deslocalitzada als seus negocis a la Xina. També es va conèixer que Banc Santander va ajudar a crear 559 societats a les Bahames per als seus clients entre els anys 1990 i 2015.

Brussel·les demana explicacions a Kroes per decidir si pren mesures per una societat a les Bahames

En aquest sentit, Ciutadans va reclamar ahir que el ministre d’Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, expliqui al Congrés les relacions tributàries d’Espanya amb les Bahames i Panamà. El seu portaveu parlamentari d’Hisenda, Francisco de la Torre, va criticar que els dos països sortissin de la llista de paradisos fiscals a Espanya el 2011 – “no se sap per quines raons”, va dir– pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, i aquesta situació s’hagi mantingut. Tant Panamà com les Bahames són reconeguts per l’OCDE i la Unió Europea com a països no cooperants en matèria fiscal, segons va recordar el diputat.

D’altra banda, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va reclamar explicacions a l’exvicepresidenta Neelie Kroes, perquè aclareixi les informacions que la vinculen a una societat opaca a les Bahames quan ocupava una cartera a Brussel·les i decidir si pren mesures contra ella. El ministre d’Economia en funcions, Luis de Guindos, va dir que en el cas de Kroes hi va haver “evidentment, una ocultació”.

Als papers de les Bahames apareixen 175.888 entitats deslocalitzades, trust i fundacions de diferents països registrades al país caribeny.

tracking