SEGRE

POLÍTICA INVESTIDURA

Barons del PSOE adverteixen Pedro Sánchez que seria irresponsable avançar el congrés

Pedro Sánchez, amb un grup de treballadores a Vigo, durant l’última jornada de la campanya electoral gallega.

Pedro Sánchez, amb un grup de treballadores a Vigo, durant l’última jornada de la campanya electoral gallega.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els presidents de la Junta de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, i Aragó, Javier Lambán, es van posicionar ahir en contra que el PSOE fixi el seu pròxim congrés al desembre –amb unes primàries el 23 d’octubre, que farien molt difícil presentar una candidatura alternativa– i van avisar el secretari general, Pedro Sánchez, que seria incoherent i irresponsable desdir-se del compromís que van adquirir els socialistes a l’abril per no celebrar aquest conclave fins que no hi hagi govern. Així ho van assenyalar tots dos en una roda de premsa conjunta a Conca, en la qual van destacar la necessitat de resoldre el bloqueig polític a Espanya, però mantenint el no al president del Govern en funcions, Mariano Rajoy.

De fet, Page va recordar que Sánchez “va convèncer” tots amb el seu argument que no es pot “posar la butaca de Ferraz al davant dels interessos dels espanyols”. De la mateixa manera, Lambán va advertir que seria una “arbitrarietat” i una “irresponsabilitat” per part de Sánchez “desdir-se de les seues pròpies paraules i decisions”. I va arremetre contra Ferraz per haver obert el debat enmig de la campanya gallega i basca. “Ha estat desafortunat”, va concloure. En aquest sentit, l’exministre socialista Jordi Sevilla es va preguntar ahir si són vàlides les maniobres per “carregar-se” el secretari general del PSOE, però no s’accepta que aquest actuï al seu torn per defensar-se.

Per la seua part, Sánchez va defensar que els socialistes reten comptes davant dels seus votants i “no als interessos dels qui volen” que Rajoy “governi sense oposició”. El líder socialista va carregar contra el cap de l’Executiu, a qui va dir que “el que fa mal” a Espanya no és el seu vot en contra de la investidura del polític popular, sinó que el país tingui “un president que empara i que dóna empara a la corrupció”. Sánchez participarà avui en la tradicional Festa de la Rosa a la Pineda de Gavà (Barcelona) amb la qual el PSC obre anualment el curs polític, un dia abans de les eleccions a Galícia i Euskadi i a una setmana del comitè federal que el partit celebrarà per dirimir l’estratègia a seguir amb la investidura.

La vicepresidenta del Govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va alertar ahir contra el “govern Frankestein” que podria buscar el líder del PSOE, Pedro Sánchez, obtenint el suport de partits que defensen un referèndum d’autodeterminació. Segons va recalcar, un acord d’aquest tipus seria “dolent” per a Espanya i aniria contra l’“interès general” dels espanyols. La vicepresidenta va insistir a més a reclamar al PSOE que pensi en l’interès general i eviti les eleccions.

Per la seua banda, Rajoy va advertir Sánchez que no pot formar un govern alternatiu que durarà “un quart d’hora” i que va “contra la raó i la voluntat dels espanyols”, encara que l’aritmètica ho permeti. “Ara Sánchez pretén fer un govern amb els que estan plantejant que una part d’Espanya sigui independent?”, va preguntar.

Una mica més de temps li va concedir el president de Ciutadans, Albert Rivera, que va afirmar que no es pot formar un executiu perquè el líder socialista sigui president “tres quarts d’hora”. Rivera va jutjar com a “inviable” la proposta de govern alternatiu del secretari general del PSOE i va apuntar que la situació “està bloquejada” perquè Rajoy “vol tretze són tretze ser president i Sánchez vol ser president a qualsevol preu”, i així, “hi pot haver, no terceres, sinó vuitenes eleccions”.

Al seu torn, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va considerar que hi ha possibilitat d’“un govern alternatiu” al del Partit Popular i va plantejar un acord entre PSOE i la seua formació per, “després”, buscar un pacte d’investidura amb altres partits. La seua

secretària d’Anàlisi Social i Política, Carolina Bescansa, per la seua part, no va descartar que Podem doni suport a un govern en solitari del PSOE.

D’altra banda, els líders dels principals partits van acompanyar ahir els seus candidats en el tancament de la campanya electoral a Galícia i el País Basc, que tindrà demà el pas per les urnes.

Pedro Sánchez, amb un grup de treballadores a Vigo, durant l’última jornada de la campanya electoral gallega.

Pedro Sánchez, amb un grup de treballadores a Vigo, durant l’última jornada de la campanya electoral gallega.

tracking