SEGRE

SEGURETAT REFERÈNDUM

Suïssa aprova facilitar l’espionatge als ciutadans

Els líders dels principals partits, en un debat a Suïssa.

Els líders dels principals partits, en un debat a Suïssa.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els suïssos van aprovar ahir en referèndum incrementar la capacitat dels serveis d’intel·ligència del país per espiar els ciutadans, a fi de reforçar la lluita contra el terrorisme i augmentar la seguretat. La iniciativa va comptar amb el suport del 66,5 per cent dels vots i de tots els cantons (estats federals) suïssos, la qual cosa mostra un ampli suport de la ciutadania a una proposta que havia estat aprovada ja pel Parlament. No obstant, un grup de ciutadans que s’oposava a la nova llei va aconseguir recollir prou firmes per poder convocar aquest referèndum perquè la població donés la seua opinió.

Concretament, la nova normativa autoritza el servei d’Intel·ligència de la Confederació (SRC) a controlar les comunicacions (punxar els telèfons i verificar e-mails), col·locar càmeres o micròfons i vigilar intensament llocs específics, encara que sempre amb autorització prèvia. Aquesta vigilància intensiva haurà de ser ratificada per una autoritat judicial i per responsables de Defensa i de Justícia.

En canvi, es va rebutjar una proposta per reduir l’“empremta ecològica” del país i una altra per augmentar les pensions un 10%.

Polèmica votació a la República Sèrbia de Bòsnia? La República Sèrbia de Bòsnia va votar ahir en un polèmic referèndum, prohibit per Sarajevo, si mantenir o no un festiu nacional, en un pols de poder amb les institucions centrals del país balcànic. Tot i que ahir encara no s’havien donat a conèixer els resultats, es donava per fet que els que van anar a votar ho van fer majoritàriament a favor d’aquest festiu, el 9 de gener, i en contra de la postura del Govern central, ja que la població no sèrbia del territori havia demanat el boicot. La consulta va ser convocada per la República Sèrbia de Bòsnia que, amb l’ens comú de musulmans i croats forma l’Estat de Bòsnia i Hercegovina, segons el que es va definir en l’Acord de Pau de Dayton del 1995. Estaven cridats a les urnes 1,2 milions d’habitants.? La República Sèrbia de Bòsnia va votar ahir en un polèmic referèndum, prohibit per Sarajevo, si mantenir o no un festiu nacional, en un pols de poder amb les institucions centrals del país balcànic. Tot i que ahir encara no s’havien donat a conèixer els resultats, es donava per fet que els que van anar a votar ho van fer majoritàriament a favor d’aquest festiu, el 9 de gener, i en contra de la postura del Govern central, ja que la població no sèrbia del territori havia demanat el boicot. La consulta va ser convocada per la República Sèrbia de Bòsnia que, amb l’ens comú de musulmans i croats forma l’Estat de Bòsnia i Hercegovina, segons el que es va definir en l’Acord de Pau de Dayton del 1995. Estaven cridats a les urnes 1,2 milions d’habitants.

tracking