SEGRE

TRIBUNALS CORRUPCIÓ

Els acusats per les targetes 'black' arriben a judici davant dels insults de preferentistes

Rato i Blesa, al banc dels acusats per l’ús de targetes opaques, ahir a l’Audiència Nacional.

Rato i Blesa, al banc dels acusats per l’ús de targetes opaques, ahir a l’Audiència Nacional.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els acusats per la utilització de targetes black de Caja Madrid per a despeses personals van reclamar ahir la nul·litat de la interlocutòria d’obertura de judici oral dictada per l’Audiència Nacional contra 65 exalts càrrecs i consellers de l’entitat, al considerar que els fets han prescrit i que, malgrat això, la Fiscalia Anticorrupció s’ha dedicat a “ressuscitar-los”. Les defenses dels acusats van defensar també que Bankia, la seua matriu Banco Financiero y de Ahorros (BFA) i el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) no tenen legitimitat per exercir l’acusació en el judici que va començar ahir, i van negar la validesa legal dels extractes efectuats amb els plàstics recollits a la llista aportada per Bankia i que reflecteixen com van fer servir els consellers i alts càrrecs les targetes opaques. El judici per les targetes black asseu al banc dels acusats exconsellers i directius de Caja Madrid i Bankia, entre els quals els respectius presidents, Miguel Blesa i Rodrigo Rato, per a qui la Fiscalia Anticorrupció demana penes d’entre un i sis anys de presó per delictes d’apropiació indeguda.

La vista arriba després de més de dos anys d’investigació que van portar el jutge d’instrucció del cas a concloure l’existència d’indicis que els alts càrrecs –entre els quals hi ha representants polítics i sindicals– de les entitats es van gastar 15,5 milions d’euros entre els anys 1999 i 2012 en despeses personals. No obstant, només es jutjarà l’etapa posterior al 2003 –durant la qual es van gastar 12 milions d’euros amb les targetes, amb quantitats que van dels 1.000 als 456.000 euros–, ja que la resta de la responsabilitat ha prescrit. El jutge d’instrucció va concloure que les targetes van ser emeses “sense cap suport contractual”, que el seu ús “no tenia com a finalitat despeses de representació” i que, consegüentment, els diners havien de considerar-se com una retribució “irregular”.

“Que desgraciats són els que roben els diners als jubilats” Els expresidents de Caja Madrid i Bankia, Miguel Blesa i Rodrigo Rato, respectivament, van ser rebuts amb crits i insults per part d’una desena de preferentistes a l’arribar a la seu de l’Audiència Nacional, que van proferir frases com “quina cara, quina cara, els de les targetes” o “que desgraciats són els que roben els diners als jubilats”. Els primers a arribar a la seu del tribunal van ser l’exsecretari general d’UGT a Madrid i conseller de l’entitat nacionalitzada, José Ricardo Martínez, i un dels alts càrrecs de la caixa i mà dreta de Blesa, Matías Amat. Tot i això, va ser l’arribada de Miguel Blesa –passades les nou del matí– la que va suscitar més expectació. L’entrada de Rodrigo Rato va passar més desapercebuda, ja que va accedir a l’edifici alhora que altres acusats.

tracking