SEGRE

PARLAMENT SESSIÓ INÈDITA

Puigdemont convocarà la consulta al setembre “amb l'aval o no de l'Estat”

“O referèndum o referèndum”, així de clar es va mostrar ahir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en el seu discurs sobre la moció de confiança que es votarà avui amb l’aval de JxSí i la CUP. Assegura que Catalunya està “preparada per a la independència” al juliol i al setembre es realitzarà una consulta “amb l’aval o no de l’Estat”.

Els diputats de Junts pel Sí aplaudeixen Puigdemont després del seu discurs d’obertura mentre la resta s’estan asseguts.

Els diputats de Junts pel Sí aplaudeixen Puigdemont després del seu discurs d’obertura mentre la resta s’estan asseguts.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va anunciar ahir que Catalunya estarà “preparada” per “desconnectar-se d’Espanya” el juliol de l’any que ve i convocarà un referèndum sobre la independència al setembre amb o sense l’aval de l’Estat.

En l’obertura del debat de la qüestió de confiança al Parlament, la primera de la història, abans que avui el ple certifiqui el seu aval amb els vots de Junts pel Sí i la CUP, Puigdemont va redissenyar el full de ruta per intentar culminar el procés, situant el referèndum en primera línia.

Entre juny i juliol de l’any que ve, JxSí i la CUP preveuen aprovar les “lleis de desconnexió”

“Acceptar el referèndum desbloquejaria la situació a Catalunya i la falta de govern”

Malgrat que el pla inicial de JxSí passava per la convocatòria d’unes “eleccions constituents” cap a mitjans del 2017, Puigdemont va assumir el compromís d’impulsar un referèndum com des de fa mesos reclamaven la CUP, Demòcrates de Catalunya i l’ANC, amb el vistiplau d’ERC, però amb múltiples recels en el Partit Demòcrata Català, el partit del president. “O referèndum o referèndum”, va sentenciar Puigdemont, que es va mostrar disposat “fins a l’últim dia” a acordar els termes de la consulta amb el Govern de l’Estat.

La seua mà estesa per mirar d’acordar un referèndum amb l’Estat “no caduca”, però tampoc “no paralitza” el procés sobiranista, de manera que a finals de juliol del 2017 el Parlament ja haurà aprovat les denominades estructures d’Estat bàsiques i Catalunya estarà “preparada per poder desconnectar-se amb plenes garanties” de l’Estat.

Entre el juny i el juliol de l’any que ve, JxSí i la CUP preveuen aprovar les anomenades lleis de “desconnexió”, per dotar Catalunya d’una Hisenda pròpia, una Seguretat Social catalana i una nova ordenació jurídica que deixi enrere el marc legal estatal.

Seria sota aquesta eventual legalitat catalana que, si l’Estat es nega a autoritzar-lo, Puigdemont convocarà un referèndum per a la “segona quinzena de setembre”.

En el seu discurs de prop d’una hora, Puigdemont no va fer referència a les “eleccions constituents” ni a cap altra alternativa que no passi per la consulta, l’“arquitectura” de la qual serà a càrrec del vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, mentre que d’organitzar-la s’encarregarà la conselleria d’Afers Exteriors.

No obstant, Puigdemont va llançar una advertència a la CUP: o té clar que aquesta vegada ha de donar suport als Pressupostos o no vol que avui voti a favor seu. Altrament, convocarà eleccions.

“Lamento el pollastre federal a Pedro Sánchez” El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va lamentar ahir que des de sectors del PSOE muntin un “pollastre federal” al seu secretari general, Pedro Sánchez, per haver plantejat converses amb les forces independentistes per a la formació d’un govern alternatiu. En la seua intervenció en la qüestió de confiança al Parlament, Puigdemont es va referir de forma velada al conflicte intern del PSOE i va incidir en el fet que l’acceptació d’una consulta acordada amb l’Estat serviria per “desbloquejar els dos problemes polítics”: la situació a Catalunya i la falta de govern a Espanya. Sense citar Sánchez, el president va constatar que el “sistema polític i mediàtic espanyol devora qui gosa obrir una mica el focus, molt discretament i sense cap renúncia ideològica ni programàtica, per preguntar-se si no s’hauria de parlar amb les forces independentistes”. Va remarcar que “parlar amb l’altre, encara que sigui per dir-li que està equivocat”, és una cosa “poc habitual en el sistema polític espanyol”, i va assenyalar que, a qui ho fa, “li munten un pollastre federal monumental”. En aquest sentit, va admetre que li produeix “tristesa” el “debilitament” del PP i, fent al·lusió a Podem, va subratllar que els de “la promesa del canvi són capaços de la major deslleialtat perquè no canviï res”.

tracking