SEGRE

POLÍTICA RESULTATS

El PNB perd un escó a Biscaia davant Bildu i es complica el pacte

Una aliança de nacionalistes i socialistes ja no aconseguiria la majoria absoluta al Parlament basc || Otegi manté la seua oferta d’un pacte a tres amb Podem

Jasone Aguirre i Arnaldo Otegi, ahir a Bilbao durant la valoració dels resultats electorals.

Jasone Aguirre i Arnaldo Otegi, ahir a Bilbao durant la valoració dels resultats electorals.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PNB va perdre ahir un escó a Biscaia que va passar a EH Bildu després del recompte definitiu de l’escrutini arran de les eleccions de diumenge passat, per la qual cosa els jeltzales es queden amb 28 parlamentaris i la coalició sobiranista, amb 18. En el recompte definitiu, l’últim escó de Biscaia va recaure d’aquesta manera a favor d’EH Bildu per 483 vots, per la qual cosa la coalició sobiranista en suma 5 i el PNB es queda amb 11. La nit electoral, la formació jeltzale havia aconseguit l’últim escó per Biscaia, amb una diferència de 80 vots respecte a la coalició abertzale. La pèrdua de l’escó jeltzale a Biscaia es va produir a pesar que havien obtingut el suport més gran entre els electors biscaïns que resideixen a l’estranger de forma permanent, a l’aconseguir 494 paperetes davant de les 220 aconsegudes per EH Bildu.

La pèrdua de l’escó del PNB provoca que la suma d’EH Bildu (18) i Elkarrekin Podem (11) el superin en nombre de diputats. A més, aquest canvi comporta que el PNB ja no sumi majoria absoluta amb el PSE-EE, que té nou representants, en cas que arribessin a un acord. Tots dos en sumarien ara 37, per la qual cosa es quedarien a un escó de la majoria absoluta. El mateix ocorreria amb els nou parlamentaris del PP. Aquesta variació també fa que EH Bildu, Elkarrekin Podem i PSE-EE sumin els 38 representants que atorguen la majoria absoluta en el Parlament basc.

Otegi qualifica de “magnífics” els resultats obtinguts per EH Bildu a les autonòmiques basques

En aquest mateix sentit, el portaveu d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, va qualificar de “magnífics” els resultats obtinguts en les eleccions autonòmiques basques. Otegi va destacar que “s’imposa la justícia política i la justícia poètica” i que hi ha una majoria absoluta a la Cambra basca de formacions a l’esquerra del PNB, “sent generosos i considerant que el PSE està a l’esquerra del PNB”.

Això, segons el seu parer, permetrà que es facilitin unes polítiques “més socials que les que sortirien” d’un pacte exclusiu entre el PNB i el PSE. El portaveu de la coalició abertzale va insistir que al Parlament basc hi ha una “gran majoria pel dret a decidir” i va reiterar l’oferta feta ja en campanya electoral d’EH Bildu i que “no té caducitat” per tal d’arribar a “grans acords en matèria social, nacional i de pau” amb PNB i Elkarrekin Podem.

tracking