SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISME

Moncloa diu de nou que no pot negociar un referèndum català perquè és “il·legal”

Santamaría insisteix que “a la sobirania nacional no li poden posar ni comes ni condicions” ||

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vicepresidenta del Govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va rebutjar ahir la proposta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de negociar el calendari d’un referèndum d’autodeterminació a Catalunya. Així es va pronunciar Sáenz de Santamaría en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres després que Puigdemont anunciés fa dos dies un referèndum d’independència a Catalunya per al setembre del 2017, compti o no amb l’aval del Govern d’Espanya.

“El que està demanant el senyor Puigdemont no ho podem negociar ni nosaltres, ni el Congrés ni el Senat, perquè no és nostre”, sinó “dels 47 milions d’espanyols”, i per tant “a la sobirania nacional no li poden posar comes ni condicions”.

“El que demana Puigdemont no ho podem negociar ni nosaltres, ni el Congrés, ni el Senat”

Segons la vicepresidenta, anar “més enllà” de les funcions de cada institució és “sobrepassar el mandat que ens han donat els espanyols i faltar al respecte a la sobirania nacional”. “Si tots els espanyols estem subjectes a la llei, el senyor Puigdemont, el senyor Montoro i jo mateixa som els primers”, va concloure.

Després d’assegurar que el Govern d’Espanya serà allà per a aquelles mesures que puguin ajudar els catalans, com el FLA, impulsat aquest divendres, va insistir que no poden asseure’s a “posar punts i comes a la sobirania nacional”. En relació amb el FLA, el Consell de Ministres va aprovar el repartiment de 10.489 milions a les autonomies.

Així mateix, el ministre d’Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, va apuntar que independentment dels acords que assoleixin els grups al Parlament per als pressupostos de la Generalitat, hauran de complir igualment amb els objectius de dèficit.

Montoro va destacar que el ministeri ja va aprovar el Pla Econòmic Financer (PEF) amb la Generalitat i, per tant “no tenim per què esperar especials discrepàncies”.

Puigdemont: “Serà una consulta de ‘sí’ o ‘no’, no serà cap altre 9-N”El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar que el referèndum promès per al setembre del 2017 no serà cap altre 9-N i que la pregunta serà clara i binària, “o sí o no”, va explicar. Segons Puigdemont, la consulta es farà diumenge i va remarcar que no pot ser pels voltants de la Diada, ja que això incompliria el requisit internacional de no utilitzar jornades assenyalades per fer “decantació del vot”. Així doncs, va situar com a dates el 17 o 24 de setembre, encara que va aclarir que es podria ajornar si s’acorda amb l’Estat. Per la seua part, la diputada de la CUP Anna Gabriel va dir que volen que el Govern concreti com més aviat millor la data del referèndum i que la CUP ho proposarà durant el debat de política general que es farà la setmana que ve al Parlament.

tracking