SEGRE

ENTREVISTA POLÍTICA

«El problema dels catalans no és ser espanyols, és l’atur o la pobresa»

La líder de C’s a Catalunya creu que si hi ha nou Govern i reformes a Espanya l’independentisme perdrà força i insisteix que el referèndum és inviable i que anar-se’n de l’Estat suposa quedar fora de la UE

«El problema dels catalans no és ser espanyols, és l’atur o la pobresa»

«El problema dels catalans no és ser espanyols, és l’atur o la pobresa»

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Vostè ha dit que el referèndum anunciat pel president Puigdemont no es farà. En canvi, al Regne Unit i al Canadà sí que es va fer. Per què creu que aquí no és possible?

Hi ha més països en els quals no s’ha fet que al revés. Es van plantejar a Texas, al nord d’Itàlia, a Còrsega o a Bèlgica i no es van fer. No és una solució. El del Brexit no és un model, perquè no vull que Catalunya surti de la Unió Europea. Qui vulgui sortir d’Espanya i de la Unió Europea pot plantejar un referèndum, però no és el nostre model.

No podria ser una solució definitiva a l’actual conflicte?

No. Farem un referèndum dient a la gent que ens quedarem a Europa quan el president reconeix als EUA que la Unió Europea diu que en sortiríem? El problema dels catalans no és ser espanyols, totes les enquestes diuen que és l’atur, la corrupció o la pobresa.

I quina és la solució?

Reformar Espanya, aprofitar el canvi polític a Espanya perquè els catalans siguem decisius. No tot el que passa és culpa d’Espanya. La Generalitat hi té molt a veure amb les seues retallades, corrupció o amb tenir més alts càrrecs que cap altra comunitat autònoma.

El Govern central no s’ha mogut. Creu que és coresponsable?

El principal responsable és el govern de la Generalitat, però també el d’Espanya, que tanca els ulls, que pensa que no hi ha reivindicacions legítimes i que la independència és cosa de cinc. S’equivoca i molt. Cal complir les lleis, però només amb això no solucionem el problema, cal fer política, reconèixer que necessitem un nou sistema de finançament o lluitar contra la corrupció. No s’ha de dir no a tot i que tota la culpa és dels independentistes com fa el Partit Popular, ni dir no a tot com la Generalitat i bloquejar un govern a Espanya. No volen reformar Espanya perquè, si va millor, el seu discurs no tindria recorregut.

Creu que un govern del PP avalat des de fora per C’s faria aquestes reformes?

Sense majoria, hauria de fer el que diu l’oposició. És millor que el bloqueig i dir que hi haurà independència quan tenim 75.000 milions de deute. No podem pagar a les farmàcies i diem que farem un nou Estat. Sisplau!

Com s’ha de millorar el finançament?

Un bon model és el d’Alemanya, que podríem adaptar.

Per a tothom igual o amb un model singular per a Catalunya?

Proposem un model amb més recursos per a sanitat, educació i serveis socials. No es tracta d’un model per a Catalunya, sinó com a Alemanya, on no hi ha un model per a cada land. La Generalitat ha de ser coresponsable perquè els recursos vagin a sanitat, educació i serveis socials, no a les clavegueres de la corrupció.

Ha citat dos vegades la corrupció. Opina que hi ha gent que promou el procés per tapar-la?

Crec que hi ha dirigents que utilitzen la il·lusió legítima de molta gent perquè no es parli dels seus casos de corrupció. Puigdemont és d’un partit amb quinze seus embargades i ningú li pregunta per això. No ho fa només per això, però ja li va bé. No ha proposat cap mesura contra la corrupció.

Comparteix el que va dir Albert Rivera que a Catalunya cal partir-se la cara per parlar en castellà?

No va dir això, és el que es va publicar, però no ho va dir.

En tot cas, creu que a Catalunya es persegueix el castellà?

És obvi que no s’ha de partir la cara per parlar-lo, però qüestions com les multes als comerços amb rètols només en castellà són una vergonya.

Els últims resultats electorals de Ciutadans estan per sota de les expectatives. Al juny van perdre vuit diputats i no han entrat ni en el parlament gallec ni en el basc.

Vam perdre vuit diputats baixant molt poc en percentatge, però tenim una llei electoral que s’ha de canviar. Vam rebre 3,2 milions de vots i fa un any i mig no teníem representació fora de Catalunya. Segur que es pot fer autocrítica, però culminarem la reconstrucció que doni un centre regenerador capaç d’arribar a acords amb la dreta i l’esquerra.

tracking