SEGRE

PARTITS CRISI

Reorientar la tàctica del partit i aturar la sagnia interna, reptes de la gestora del PSOE

El mandat de la nova executiva després de la dimissió de Sánchez serà fins al congrés extraordinari, encara sense data

Miquel Iceta.

Miquel Iceta.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comissió gestora que s’ha fet càrrec del PSOE després de la dimissió de Pedro Sánchez tindrà com a principals reptes provar d’aturar la sagnia interna per la fractura del partit i reorientar l’estratègia davant de la decisió que s’haurà de prendre sobre si ha de facilitar o no el govern de Mariano Rajoy.

La nova executiva, el mandat de la qual serà fins que se celebri un congrés extraordinari encara sense data, té també com a tasca immediata reestructurar la direcció del grup parlamentari al Congrés i al Senat i evitar que es vegi afectat per la divisió orgànica. A l’espera de concretar-se quan farà la seua primera reunió, la gestora que dirigeix el president asturià, Javier Fernández, s’haurà de posar des del primer dia a fixar el full de ruta davant de les quatre setmanes decisives que hi ha davant en què s’ha de resoldre la incògnita de si hi ha govern o eleccions.

La decisió d’abstenir-se o no davant de Rajoy no és competència de la gestora, sinó del comitè federal, que és qui acorda en última instància les decisions sobre pactes i posicionaments davant d’una investidura. Després de la convulsa reunió de dissabte, el màxim òrgan tornarà a reunir-se, previsiblement, en la segona meitat d’aquest mes per prendre una decisió que sembla clau per a l’esdevenir del PSOE, especialment, davant de la divisió en dos que hi ha a les seues files. Tancada la porta a intentar un govern alternatiu, com va ser l’afany de Sánchez, són poques les alternatives que queden. Javier Fernández no ha defensat, de forma expressa, l’abstenció a Rajoy, si bé divendres passat va assegurar que les úniques opcions són que governi el PP, al ser la llista més votada, o anar a unes terceres eleccions. Aquesta postura està en sintonia amb la d’altres dirigents territorials, com l’andalusa Susana Díaz, per a qui al PSOE no li queda cap altre remei que estar a l’oposició amb 85 escons.Inclinar-se per l’abstenció pot provocar noves convulsions internes que agreujarien la salut del PSOE.

Ros diu que la postura del partit continua sent votar 'no'

L’alcalde de Lleida i president del PSC, Àngel Ros, va afirmar ahir que la posició oficial del partit és votar no a Mariano Rajoy: “Qualsevol canvi passarà pel comitè federal, però la postura del partit continua sent votar no.” Sobre la possibilitat que el PSC es replantegi la seua relació federal amb el PSOE, va apuntar que els socialistes catalans sempre han de tenir “una posició federal i fraternal amb el socialisme espanyol”. L’exdiputada lleidatana del PSC al Congrés i membre del comitè federal del PSOE Teresa Cunillera va insistir també que la posició del partit pel que fa a la investidura de Rajoy no ha canviat. Sobre un possible canvi en la intenció de vot del partit, va assegurar que “faré tot el possible” perquè no sigui així.

D’altra banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va manifestar el seu desig que la gestora del PSOE, que aquest dilluns celebrarà la seua primera reunió, “duri el menys possible” i es convoqui aviat un congrés extraordinari “en què els militants votin” una nova direcció per al partit. Iceta també va afirmar que el PSOE ha de mantenir el seu no a Rajoy. També va defensar ahir un no rotund al líder del PP l’aspirant a primera secretària del PSC, Núria Parlon.

L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramanet va assegurar que si surt elegida per la militància, demanarà que les bases avalin un “no rotund” a un Govern del Partit Popular, per ser “corrupte”, “devastadors dels nostres drets socials i llibertats” i per haver “bloquejat” un acord amb Catalunya.

Tejerina veu més a prop la investidura de Mariano Rajoy La ministra d’Agricultura en funcions, Isabel García Tejerina, va afirmar ahir a Lleida que la majoria dels ciutadans entén que ara el terreny està més aplanat per a un acord que possibiliti la investidura de Rajoy. “No fa falta ser al Govern per veure-ho”, va afirmar. García Tejerina va mostrar el seu respecte pel procés que viuen els socialistes i va desitjar un partit de l’oposició “fort i moderat” que avali les tesis constitucionalistes. La ministra va recordar que Rajoy segueix amb la mà estesa tant al PSOE com a Ciutadans per evitar unes terceres eleccions. “Continuarem treballant per formar un Govern que defensi els valors constitucionalistes”, va assenyalar. Xavier García Albiol, del PP a Catalunya, espera que la nova direcció del PSOE “passi del no és no a acabar amb la situació de bloqueig polític”. I el president de la Xunta en funcions, Alberto Núñez-Feijóo, va reconèixer que “el que diu” Susana Díaz “té en aparença més sensatesa” que el que defensa Pedro Sánchez.

tracking