SEGRE

TRIBUNALS ?CAS GÜRTEL?

Els acusats demanen anul·lar les gravacions que van destapar la trama del ‘cas Gürtel’

Luis Bárcenas insinua que alguns dels inculpats han arribat a un acord amb la Fiscalia || Francisco Correa renuncia a plantejar qüestions prèvies i nega que tingui un pacte amb el Ministeri Públic

El banc amb els 37 acusats de la primera època del ‘cas Gürtel’, ahir a l’Audiència Nacional.

El banc amb els 37 acusats de la primera època del ‘cas Gürtel’, ahir a l’Audiència Nacional.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El judici del cas Gürtel va començar ahir set anys i mig després de ser desarticulada la xarxa de corrupció, l’escàndol més gran que afecta un partit polític i que situa una dotzena de càrrecs del PP al banc dels acusats. La primera jornada, dedicada a les qüestions prèvies, va estar marcada per la sol·licitud dels acusats, amb l’única excepció del capitost, Francisco Correa, de l’anul·lació de proves.

En aquest judici de la primera època de Gürtel (1999-2005), la defensa de l’exsecretari general del PP gallec Pablo Crespo va sol·licitar la nul·litat dels enregistraments que el denunciant de la trama José Luis Peñas va aportar, així com el contingut, al no poder acreditar-se’n l’autenticitat.

A la petició de nul·litat es van adherir tres acusats més. La defensa de Crespo va destacar que les gravacions que es van entregar no eren les originals. A més va posar èmfasi que el jutge que va començar la investigació, Baltasar Garzón, va incorporar els àudios sense que se’n contrastés el contingut al ser transcrits, ni la “cadena de custòdia”. Aquest cas li va costar la inhabilitació a Garzón, que havia donat llum verda a l’enregistrament a la presó de converses entre acusats i els seus advocats.

Francisco Correa va renunciar a plantejar qüestions prèvies davant del tribunal. Correa va aclarir que es tracta d’un gest de bona voluntat i va negar que estigui negociant un pacte amb la Fiscalia Anticorrupció. Aquest gest se suma a altres de llançats en els últims dies per Correa.

En aquest sentit, l’advocat de l’extresorer del Partit Popular Luis Bárcenas va insinuar que tres dels acusats han arribat a un acord amb la Fiscalia, ja que seran els primers a declarar. Bárcenas va assegurar que se li ha vulnerat el dret a la defensa al no poder pagar als advocats per l’embargament dels béns.

Ana Mato, encausada en aquest procediment en qualitat de responsable civil com a partícip a títol lucratiu, igual que el Partit Popular, finalment no va comparèixer ahir al judici i serà representada per la lletrada Julia Muñoz Cañas.

Els advocats del PSOE i de l’Associació d’Advocats Demòcrates per Europa (ADADE), que exerceixen l’acusació popular, van insistir que se citi com a testimoni durant el judici el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, que va ser vicesecretari del PP des del 1999 fins al 2003.

En principi, es tractaria d’una possibilitat que tindria poc recorregut, ja que se n’havia sol·licitat la declaració durant la instrucció del cas i no va prosperar. Les acusacions defensen que el president en funcions s’assegui a declarar no pel seu càrrec actual, sinó per les responsabilitats que va ostentar al PP durant els anys en què va funcionar la trama Gürtel, que significa corretja en alemany, el mateix nom que el presumpte cervell de la xarxa corrupta.

Per la seua part, la direcció nacional del PP afronta amb tranquil·litat l’arrancada del judici del cas Gürtel i no creu que aquest cas pugui tenir incidència en els pactes per intentar formar govern. Això sí, conscient que aquest assumpte centrarà el focus mediàtic aquestes setmanes ha enviat un argumentari intern als seus càrrecs que recalquin que els afectats en aquesta causa van ser expulsats de la formació i subratllin que a Espanya “qui la fa la paga, sigui qui sigui i es digui com es digui”.

Fonts del PP consideren que aquest cas està “amortitzat” i no creuen que pugui tenir repercussió ni en les negociacions per a una investidura de Rajoy ni en una possible campanya electoral si hi ha de nou comicis, sobretot quan, segons recorden, el PP també podria recordar el cas dels ERO a Andalusia.

Al seu torn, el secretari general del PSPV de la província de València, José Luis Ábalos, va assegurar que “l’arrancada del macrojudici de Gürtel, amb el Partit Popular assegut al banc dels acusats, és el reconeixement a la lluita dels que van combatre la corrupció.

tracking