SEGRE

PARLAMENT DEBAT DE POLÍTICA GENERAL

JxSí negocia en paral·lel amb la CUP i Sí que es Pot la via al referèndum

Amb uns de forma unilateral, amb els altres, pactada || Neus Munté avança que el Govern de la Generalitat descarta apujar els impostos a les rendes més altes

Els diputats de la CUP Benet Salellas i Albert Botran, ahir al Parlament de Catalunya.

Els diputats de la CUP Benet Salellas i Albert Botran, ahir al Parlament de Catalunya.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Junts pel Sí negocia en paral·lel amb la CUP i amb Catalunya Sí que es Pot la via per poder celebrar el referèndum però no aprovarà resolucions contradictòries, encara que “sí complementàries” en el Debat de Política General que comença avui. El portaveu adjunt de JxSí al Parlament, Roger Torrent, va explicar que treballen amb els anticapitalistes en una proposta conjunta per visualitzar la recuperació de la majoria dels 72 diputats independentistes. Aquesta resolució serviria per “reforçar el plantejament” de referèndum que el president de la Generalitat va llançar la setmana passada en la qüestió de confiança, on va anunciar que aquesta consulta es faria amb o sense l’aval de l’Estat.

La CUP, a més, va presentar ahir les propostes de resolució en les quals reclama que el referèndum sigui al juliol i no al setembre, per la qual cosa un dels elements que s’hauran d’abordar en la negociació de la resolució conjunta amb Junts per Sí és la data de celebració. En el cas de Catalunya Sí que es Pot, no obstant, els contactes podrien servir perquè Junts pel Sí avalés el text de la confluència d’esquerres que aposta per un referèndum pactat amb l’Estat.

Dos noves mesures que la CUP presentarà avui en el Parlament són que el Govern convoqui eleccions constituents el segon semestre del 2017 i l’augment de l’IRPF a les rendes altes. En aquest sentit, la portaveu del Govern, Neus Munté, va explicar que els Pressupostos del 2017 no preveuen apujar l’IRPF a les rendes altes ni tampoc modificar l’impost de successions. Munté va considerar que els comptes són “molt similars” al projecte del 2016, que no es va tramitar pel veto de la CUP, i que en aquests Pressupostos no hi havia cap pujada d’impostos. La portaveu del Govern va exposar que a Catalunya hi ha “un nivell de pressió fiscal excessiu” i que l’objectiu de la Generalitat és reduir impostos a les rendes baixes en lloc d’incrementar-lo a les altes. Munté va confiar també que el Govern i la CUP mantinguin la “confiança” que van forjar la setmana passada al Parlament, i va recordar als cupaires que els comptes són importants per a temes com impulsar un pla de xoc social o culminar el procés.

tracking