SEGRE

PARTITS CRISI

La majoria de diputats del PSOE volen evitar unes terceres eleccions

Encara que sense defensar explícitament l’abstenció davant de la investidura de Mariano Rajoy || El president de la gestora critica que el partit “s’ha podemitzat”

Imatge de la reunió del grup parlamentari socialista amb la gestora del PSOE al Congrés.

Imatge de la reunió del grup parlamentari socialista amb la gestora del PSOE al Congrés.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La majoria de diputats del PSOE que van intervenir ahir en la reunió del grup parlamentari al Congrés, a la qual va assistir el president de la gestora, Javier Fernández, es va mostrar partidària d’evitar unes terceres eleccions per la via de l’abstenció a un govern del Partit Popular. De les prop de 25 intervencions que es van succeir durant més de tres hores de debat a porta tancada, només l’exalcalde de Sant Sebastià Odón Elorza i els diputats per Madrid Rafael Simancas i Margarita Robles van introduir matisos en l’opinió general que cal impedir uns nous comicis. En el cas d’Elorza, aquest va tornar a defensar la possibilitat d’un “govern alternatiu”, mentre que la independent Margarita Robles va advertir que no s’ha de “caure en les trampes del Partit Popular” i Simancas, que va subratllar el seu respecte a la gestora, va demanar fugir de “plantejaments maniqueus i dicotomies simples”, com la de plantejar que els que defensen el no ho fan amb les tripes i els que prefereixen l’abstenció es guien pel cap.

Entre les veus que més clarament es van pronunciar a favor de l’abstenció van destacar les de l’expresident de Castella-la Manxa José María Barreda, i els també veterans Pedro Muñoz, diputat per Àvila, i Cipriá Císcar, del PSPV, partidaris de “deixar governar la llista més votada”.

Parlon assegura que “permetre quatre anys de govern del PP seria el final del socialisme espanyol”

Durant la reunió, el president de la comissió gestora del PSOE, Javier Fernández, va afirmar que “tothom” sap que si es convoquen unes terceres eleccions el Partit Popular traurà un millor resultat, sobretot si el PSOE hi arriba com a culpable que se celebrin. Per aquest motiu, va cridar els diputats a la “tranquil·litat” i a la “responsabilitat” davant del moment que viu el partit i es va mostrar “obert a escoltar i a debatre”.

Així mateix, va criticar que un dels problemes del PSOE és que s’ha “podemitzat”, en el sentit que un partit amb una cultura pròpia i amb 140 anys d’història ara pretén prendre les decisions de la mateixa forma en què ho fa una organització “que acaba de nàixer” en una conjuntura determinada i que converteix la indignació en política, en clara referència a la formació que dirigeix Pablo Iglesias.

Va avisar que no poden deixar-se totes les decisions a les bases, però sí que s’hi ha de parlar.

D’altra banda, l’exlíder del PSOE Pedro Sánchez va perdre l’escó que ocupava fins ara al Congrés com a líder de la formació i es col·locarà a la tercera fila del grup al costat del diputat Patxi López, un escó reservat en un primer moment per a Eduardo Madina, rival de Sánchez en les primàries del PSOE fa dos anys.

x

barcelona

La vice primera secretària del PSC i aspirant a liderar el partit, Núria Parlon, va proposar ahir que es pugui “pactar la discrepància” del PSC per trencar la disciplina de vot al Congrés si el PSOE decideix abstenir-se, una eventual decisió que seria, segons el seu parer, “el final del socialisme espanyol”. Parlon va insistir que “no es tracta de donar llibertat de vot, sinó de quina és la posició del PSC, un partit autònom del PSOE, davant una eventual abstenció a un govern del PP”. “Hem de tenir clar que no és qüestió de llibertat o disciplina de vot, sinó de base ideològica. És fonamental no trair el que representem a Catalunya i la confiança que ens han fet els votants del PSC”, va assenyalar.

Per això, va advocar per “pactar una discrepància” entre tots dos partits perquè els diputats del PSC al Congrés poguessin votar en contra d’una investidura de Mariano Rajoy. “Si el PSOE opta per abstenir-se, el PSC, com a partit independent del PSOE, mantindrem la nostra posició d’un no rotund al PP.” I és que, segons el seu parer, “les bases mai ens perdonarien una decisió d’aquestes característiques (l’abstenció), que seria un gir ideològic sense precedents”.

Per Parlon, “permetre quatre anys de govern del Partit Popular amb la crossa del PSOE seria el final del socialisme espanyol”, de manera que va suggerir que el PSOE s’ha de mantenir “ferm” a rebutjar l’abstenció, acceptar anar a l’oposició després d’unes noves eleccions i “aprendre dels errors”. “Éspossible que tinguem uns mals resultats, però el PSOE ha de decidir quin espai vol ocupar a Espanya. I ha d’anar a l’oposició sense hipoteques, peatges ni suports passius”, va dir.

A més a més, en un missatge al president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, Parlon va advertir que el que resulta “preocupant no és que el PSOE es podemitzi, sinó que el que em preocupa és que es pepeïtzi” al facilitar un govern del Partit Popular.

Luena prega als militants que no abandonin el partitL’exsecretari d’Organització del PSOE César Luena va demanar ahir als militants socialistes que se’n volen anar del partit que hi “segueixin”, que no se’n vagin, perquè ells “són els que decidiran el futur” del PSOE. “Els demano que segueixin al partit, perquè el que hagi de fer el PSOE en el futur o el que hagi de ser ho decidiran ells”, els va dir Luena, que va aprofitar també per “demanar perdó de manera col·lectiva”.

tracking