SEGRE

POLÍTICA NEGOCIACIONS

La gestora del PSOE alerta que ningú es pot saltar la disciplina de vot

Ni tan sols Sánchez si decideixen abstenir-se davant de Rajoy i Parlon insisteix en el rebuig frontal || Els socialistes descarten doblegar-se a condicions del PP

Madina i Patxi López conversen en el Ple del Congrés celebrat dimarts.

Madina i Patxi López conversen en el Ple del Congrés celebrat dimarts.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El portaveu de la gestora del PSOE, l’andalús Mario Jiménez, va assegurar ahir que si el comitè federal del partit acordés l’abstenció en la investidura del líder del PP, Mariano Rajoy, l’exsecretari general Pedro Sánchez hauria d’acatar la decisió, malgrat haver defensat el vot en contra els últims mesos. Jiménez va subratllar que Sánchez, una vegada que va decidir mantenir-se a l’escó després de dimitir, és un membre més del grup parlamentari i, per tant, “votarà el que estableixin els òrgans del partit”. El portaveu va rebutjar la possibilitat que es doni llibertat de vot als 84 diputats socialistes, com van suggerir alguns afins a Sánchez i des del PSC. I és que la candidata a primera secretària del PSC, Núria Parlon, va consolidar la seua posició de mantenir el no a Rajoy i en cas que el PSOE decideixi abstenir-se, el PSC consultarà les bases. A més, l’exsecretari d’Organització del PSC, José Zaragoza, va recordar que ell va trencar la disciplina de vot el 2013 a favor de la resolució que proposava de facilitar una consulta sobiranista a Catalunya. Sánchez, al seu torn, no es va pronunciar encara que socialistes afins a ell no el veuen abstenint-se per “dignitat”. Així mateix, el Partit Popular va defensar que una possible abstenció del PSOE a la investidura de Mariano Rajoy no ha de ser merament “estratègica” sinó buscant un govern i una legislatura estable, una idea rebutjada pels socialistes, que van avisar el PP que no està en situació d’imposar condicions “per a res”. Per la seua banda, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, va dir que espera que Mariano Rajoy no imposi condicions a l’abstenció del PSOE. D’altra banda, la situació de bloqueig polític es va disparar en la llista dels problemes d’Espanya que cada mes elabora el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) i, malgrat que l’atur i la corrupció segueixen al capdavant, després de la fallida investidura de Rajoy els polítics van passar a ser el tercer problema amb un augment de 10 punts (29,3%) i la falta de Govern es va enfilar a la cinquena plaça al pujar fins a l’11,6%.

Els diputats, amb 26 vots a favor i 8 abstencions, van donar suport a una proposició no de llei (PNL) presentada per Ciutadans –amb una esmena transaccional pactada amb PSOE i PP– amb diferents mesures per pal·liar els efectes de la pobresa energètica i demanant que aquest problema sigui una prioritat de la política energètica espanyola.

Madina i Patxi López conversen en el Ple del Congrés celebrat dimarts.

Madina i Patxi López conversen en el Ple del Congrés celebrat dimarts.

tracking