SEGRE

PANORAMA

El TC insta Fiscalia a obrir la via penal contra Forcadell i el Suprem actua contra Homs

La presidenta del Parlament de Catalunya insisteix que va fer “el que tocava i que tornaria a fer-ho” || El diputat del PDEC creu que s’intenta posar por en la fase final del procés independentista

Forcadell i el diputat de JxSí Lluís Corominas, ahir després de conèixer la resolució del Constitucional.

Forcadell i el diputat de JxSí Lluís Corominas, ahir després de conèixer la resolució del Constitucional.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional i el Suprem van avalar ahir l’acció penal per desobediència contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i contra el diputat del PDEC i exportaveu de la Generalitat, Francesc Homs, amb dos iniciatives diferents però que van ser anunciades alhora.

D’una banda, el ple del Constitucional va aprovar per unanimitat denunciar al fiscal un possible delicte de desobediència per part de Forcadell per no haver acatat les resolucions del tribunal al permetre la votació al Parlament del mes de juliol passat sobre el full de ruta de ruptura de les institucions catalanes amb Espanya.

D’altra banda, el Suprem va demanar tramitar davant el Congrés el suplicatori per actuar penalment contra Homs per dos delictes, desobediència i prevaricació per la consulta del 9-N. La petició del Suprem exclou el delicte de malversació, que també li imputava el fiscal a Homs i, per tant, qualsevol pena de presó. Tanmateix, és l’avantsala d’un possible processament del diputat. S’ha de tenir en compte que el suplicatori d’Homs l’haurà de votar el Ple de la Cambra Baixa després d’escoltar les al·legacions del diputat independentista, però tot el procés pot quedar paralitzat si finalment hi ha terceres eleccions.

L’actuació del Constitucional és molt menys directa, ja que en la interlocutòria no dirimeix l’existència o no de responsabilitat penal. Es limita a denunciar els fets al fiscal, a qui assenyala que, si “ho estima pertinent”, ha de promoure “l’exercici de les accions penals que consideri procedents”.

Aquesta és la primera vegada en la història de l’alt tribunal que actua d’aquesta manera, la qual cosa aporta un pes evident a l’acció contra la presidenta del Parlament.

Per la seua banda, Forcadell va afirmar que veu en l’Estat “por de la democràcia” i “pànic a la llibertat d’expressió” per haver fet “el que toca i que tornaria fer”, que és “complir estrictament el reglament del Parlament”. Va dir “tenir la tranquil·litat i el convenciment absolut d’haver fet el que havia de fer com a presidenta en l’exercici de les meues funcions” i que va fer complir “el reglament” del Parlament.

Al seu torn, Francesc Homs creu que el Tribunal Constitucional i el Suprem actuen contra Carme Forcadell i contra ell per intentar “posar por” just quan s’entra a la “fase final del procés” independentista. “Avui s’aprova el full de ruta que posa rumb definitiu a la fase final del procés i el dia que es vota al Parlament envien dos míssils, un el TC i l’altre el Suprem, per intimidar”, va assegurar.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar que la convocatòria d’un referèndum és la millor resposta de suport a Carme Forcadell i a Francesc Homs. “Tot el meu suport a Homs i Forcadell. Avui el que votarem al Parlament és, més que mai, la resposta”, va sostenir en un missatge al seu perfil de Twitter, poc abans de votar-se la resolució de Junts pel Sí i la CUP pel que fa al referèndum.

Forcadell i el diputat de JxSí Lluís Corominas, ahir després de conèixer la resolució del Constitucional.

Forcadell i el diputat de JxSí Lluís Corominas, ahir després de conèixer la resolució del Constitucional.

tracking