SEGRE

POLÍTICA FORMACIÓ DE GOVERN

Mariano Rajoy no posarà condicions al PSOE per negociar la investidura

El president de la gestora del PSOE avisa que no donaran estabilitat al Govern || Els diputats del PSC es plantegen trencar la disciplina de vot socialista

Mariano Rajoy, amb el ministre de Justícia, Rafael Catalá.

Mariano Rajoy, amb el ministre de Justícia, Rafael Catalá.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern, Mariano Rajoy, va aplanar ahir el camí d’una abstenció del PSOE a l’assegurar que no imposarà cap condició als socialistes per poder així ser investit de nou cap de l’Executiu. Rajoy, quan li van preguntar si estaria disposat a acceptar una abstenció del PSOE sense garantia d’estabilitat, va assenyalar que ell continua oferint en primer lloc un govern de coalició i va recalcar que espera poder conversar sobre aquest assumpte amb el president de la gestora del PSOE, Javier Fernández. Però si no és possible, va explicar que està disposat a considerar “qualsevol possibilitat” perquè la prioritat és formar govern. “Quan pugui, tindré una conversa amb ell per veure quin és el plantejament del PSOE, però crec que s’ha de donar temps. Encara tenim un temps malgrat que no gaire, però fer noves eleccions és un disbarat”, va afegir.

Per la seua part, el president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, va avisar el Partit Popular que la seua formació “podrà consentir o no” permetre la investidura de Mariano Rajoy, “però en cap cas li proporcionarà estabilitat”. Javier Fernández va remarcar que aquesta estabilitat el Partit Popular “haurà de buscar-se-la dia a dia” i “en cas contrari estaria apostant per unes eleccions de les quals ells serien responsables”.

En aquest sentit, la presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, va dir que mai permetrà “entregar a preu de saldo” el PSOE “a cap altra organització” i va sostenir la seua capacitat per defensar els interessos d’Andalusia i d’Espanya “alhora”. Un altre dels barons socialistes, el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, va afirmar que “l’abstenció és impossible” a dia d’avui davant de l’actitud del PP, al qual va demanar “com a mínim, no posar-se xulos” i buscar un acord d’estabilitat amb Ciutadans i PNB, mentre que el valencià Ximo Puig va convenir que el PP “posa molt difícils les coses”.

D’altra banda, els diputats del PSC, en cas d’una nova sessió d’investidura de Mariano Rajoy, tenen previst votar al Congrés el que decideixi el Consell Nacional del partit, amb independència de si coincideix o no amb l’opció per la qual es decanti el PSOE. El PSC aposta pel no. El mateix va assegurar la diputada socialista per Saragossa, Susana Sumelzo, que va insistir en aquest sentit que votarà no “encara que el comitè federal ordeni l’abstenció”, després de les crides a mantenir la disciplina de vot llançades pel portaveu de la gestora del PSOE, Mario Jiménez, aquest dimecres.

Errejón replica a Iglesias i veu compatibles “carrer i institucions”El secretari Polític de Podem i portaveu al Congrés, Íñigo Errejón, va defensar ahir que no existeix “la menor contradicció entre transversalitat i radicalitat” i que és possible treballar a favor dels drets dels ciutadans tant des del carrer com des de les institucions, de forma paral·lela. Errejón replicava així les paraules de Pablo Iglesias, que aquest dimecres va exposar que Podem ha d’anteposar l’objectiu de “cavar trinxeres en la societat civil” al d’aconseguir “respectabilitat en les institucions”. El número 2 de la formació morada va afirmar que part de la lluita política de Podem s’ha de portar a terme des de les institucions i va valorar la necessitat de debatre en obert i contrastar idees i va negar una bretxa en el partit.

tracking