SEGRE

PREMI INTERNACIONAL

El president colombià, elegit Nobel de la Pau 2016

Diu que és un “mandat” per salvar l’acord amb la guerrilla || Dedica el guardó a “les víctimes del conflicte armat”

Santos i la seua dona, a Bogotà.

Santos i la seua dona, a Bogotà.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president colombià, Juan Manuel Santos, va ser guardonat ahir amb el Nobel de la Pau 2016 pel Comitè Nobel Noruec, pels seus “resolts esforços” per acabar amb més de 50 anys de guerra civil amb les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC), “una guerra que ha costat la vida a almenys 220.000 colombians i n’ha desplaçat prop de sis milions”. Així mateix, segons el Comitè Noruec, és “un homenatge al poble colombià que, malgrat tots els abusos soferts, no ha perdut l’esperança d’aconseguir una pau justa i a totes les parts que han contribuït a aquest procés de pau”, així com a les “incomptables víctimes” de la guerra.

El Comitè va voler destacar que, malgrat el rebuig en plebiscit a l’acord de pau, el president Santos ha atansat enormement aquest sagnant conflicte a una solució política, “i aquests esforços han estat els que l’han fet complir els criteris i l’esperit de la voluntat d’Alfred Nobel”.

El líder de la guerrilla assegura que “l’únic premi al qual aspirem és el de la pau”

Per la seua part, Juan Manuel Santos va dir que rep el Premi Nobel de Pau “en nom de tots els colombians” i especialment “dels milions de víctimes” del conflicte armat de 52 anys que ha patit el seu país. Santos va considerar que la distinció constitueix “un mandat” per tirar endavant l’acord amb les FARC rebutjat en el plebiscit de diumenge passat. El president colombià va dur a terme, a més, una crida a tots els seus compatriotes per “unir forces, cors i ments” per aconseguir guanyar “el més important: la pau a Colòmbia”.

En aquest sentit, el màxim responsable de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC), Rodrigo Londoño, àlies Timoixenko, va dir que “l’únic premi a què aspirem és de la pau amb justícia social per a Colòmbia sense paramilitarisme ni mentides.”

En les quinieles del Nobel de Pau, Santos i Timoixenko eren comptats entre els favorits, però després del resultat del plebiscit van baixar les seues opcions i el comitè noruec va confirmar el premi només per al cap d’estat.

Nombrosos líders internacionals i caps d’estat van felicitar el president colombià i van coincidir a avalar els seus esforços per aconseguir l’acabament del conflicte armat. Així, Felip VI va voler destacar la concessió d’un Nobel que reconeix el seu esforç i compromís amb la pau a Colòmbia, mentre que el Govern central el va animar a continuar buscant la pau.

El secretari general de l’Organització de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, per la seua part, va afirmar que la pau a Colòmbia no pot “fer marxa enrere”.

D’altra banda, el Govern colombià i les FARC van ratificar ahir al ciutat de l’Havana la seua voluntat de mantenir un alto el foc definitiu i van demanar a Nacions Unides que mantingui la seua missió de verificació.

tracking