SEGRE

CATALUNYA SOBIRANISME

L’Advocacia de l’Estat ja estudia la resolució del referèndum del Parlament

Sáenz de Santamaría avisa que “l’Estat de Dret es mantindrà ferm si es repeteixen els errors de Mas” i que insistir-hi “portarà a la melancolia” || Arrimadas creu que Catalunya retrocedeix a l’any 2012

Junqueras ahir no es va mostrar ‘sorprès’ per l’actuació de la Moncloa.

Junqueras ahir no es va mostrar ‘sorprès’ per l’actuació de la Moncloa.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Advocacia de l’Estat estudia la resolució aprovada dijous passat pel Parlament cridant a la celebració d’un referèndum el 2017, segons va avançar ahir la vicepresidenta del Govern central en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Sáenz de Santamaría va aprofitar per advertir el Govern de Carles Puigdemont que si repeteix “el full de ruta” i l’“error” del seu antecessor, Artur Mas, “pretenent decidir sobre una sobirania nacional que correspon a tots els espanyols, la resposta de l’Estat de Dret serà la mateixa una vegada i una altra”. A més, va subratllar que el Tribunal Constitucional va deixar ben clar què es pot fer i què no, així que insistir-hi “portarà a la melancolia” els independentistes, “no l’Estat de Dret, perquè l’Estat de Dret es mantindrà ferm a defensar el dret de tots els espanyols”.

“Poden aprovar el que vulguin perquè els ho demani la CUP, però no arribaran a cap objectiu”

Homs acusa Santamaría de llançar amenaces a Catalunya pròpies de “ministres franquistes”

“Poden continuar aprovant resolucions que cada vegada s’assemblen més les unes a les altres, perquè els ho demana la CUP o perquè els interessa, però no arribaran a cap objectiu que sigui contrari als que els espanyols els toca decidir”, va avisar.

Preguntada pel fet que les mesures del Govern central semblen no fer efecte en el Govern català, va respondre afirmant que els motius d’aquesta última resolució tenen a veure més aviat que la CUP va facilitar que Puigdemont pogués superar la moció de confiança “que li va permetre continuar uns quants dies més”, fins a veure què passa amb els Pressupostos.

Per la seua part, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va advertir que, amb la recent aprovació de la resolució per a la consulta, Catalunya “retrocedeix a l’any 2012, quan ja es volia demanar un referèndum pactat” amb l’Estat espanyol.

barcelona

La portaveu del Govern, Neus Munté, va replicar ahir a la vicepresidenta del Govern central en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, que l’Executiu no accepta amenaces: “Nosaltres el que respectem són els mandats democràtics del Parlament”, va subratllar.

“El que no acceptem de cap manera són amenaces ni ens fan por cap dels artefactes ni estratègies de l’Estat per posar límit a la sobirania”, va manifestar Munté. La portaveu Munté va defensar que els diputats van votar amb “coneixement de causa”.

Per la seua banda, el vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, té assumit que des d’Espanya imposaran inhabilitacions i impulsaran accions judicials per intentar frenar el procés d’independència de Catalunya.

Tant és així que va donar per fet que des de les institucions estatals posaran “tot tipus de traves” per dificultar el full de ruta del Govern. Tanmateix, el vicepresident creu que les inhabilitacions i els problemes que pugui posar l’Estat no “aturaran” el procés sobiranista.

“Segur que ens en sortirem, sens dubte”, va sentenciar. A més, davant de la reacció del Govern central a les resolucions del Parlament i el debat de política general, Junqueras no es va mostrar gens sorprès perquè s’hagi encarregat un informe a l’Advocacia de l’Estat. I és que el vicepresident creu que l’Estat sempre actua de la mateixa manera, però igualment assegura que aquest fet no canvia el rumb de la Generalitat.

D’altra banda, el portaveu de l’antiga Convergència al Congrés, Francesc Homs, va restar importància al fet que Santamaría hagi avisat de noves accions legals si la Generalitat i el Parlament insisteixen en el desafiament català i va assenyalar que “els ministres franquistes també amenaçaven”.

tracking