SEGRE

CARIB DESASTRES NATURALS

L’huracà ‘Matthew’ toca terra als EUA i provoca fortes inundacions

Al seu pas per Florida hauria causat almenys quatre morts || A Haití, desolada amb més de 900 víctimes mortals, comença a arribar l’ajuda humanitària

Un grup de persones observa una escola afectada pel pas de l’huracà ‘Matthew’, a Haití.

Un grup de persones observa una escola afectada pel pas de l’huracà ‘Matthew’, a Haití.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’huracà Matthew va tocar ahir terra a prop de la ciutat de McClellanville, a la costa de l’estat de Carolina del Sud, i hauria provocat ja importants inundacions a l’interior, malgrat descendir a categoria 1, segons va informar el Centre Nacional d’Huracans dels Estats Units (NHC).

Segons aquesta agència, “la combinació de la maror ciclònica perillosa, la marea i les ones grans i destructives causaran que s’inundin àrees normalment seques a prop de la costa a l’augmentar els nivells d’aigua que es moguin sobre terra des de la costa”. Segons les prediccions, el nivell de la pluja acumulada a causa de Matthew podria assolir entre els 20 i 30 centímetres en les dos Carolines, a la costa atlàntica nord-americana, amb acumulació de fins a 38 centímetres en punts aïllats i perilloses inundacions. La tempesta va provocar gairebé 900 morts a Haití i va sacsejar també Geòrgia i Florida, on es van comptabilitzar quatre morts. A més, va deixar almenys 1,5 milions de llars i negocis sense subministrament elèctric. Divendres a la nit hi havia tan sols a Florida més de 6.000 persones acollides en refugis, segons va informar el governador d’aquest estat, Rick Scott, que dissabte es va mostrar satisfet que s’hagin limitat els danys. “És una benedicció que Matthew s’hagi quedat lluny de la nostra costa”, va afirmar, encara que va reconèixer inundacions, carreteres danyades, arbres abatuts i falta de subministrament elèctric. No va voler fer referències, en canvi, a les persones mortes.

En canvi, a Haití, on la tempesta va passar dimarts, encara hi ha 61.500 persones en refugis, segons les autoritats. Metges Sense Fronteres va traslladar els primers afectats pel còlera en helicòpters.

Els Estats Units van enviar al vaixell amfibi de transport Taula Verda amb helicòpters pesants, excavadores i vehicles de transport d’aigua potable. A més, el vaixell compta amb dos quiròfans.

Així mateix, un avió amb tones de subministraments humanitaris procedents del Fons de Nacions Unides per a la Infantesa (UNICEF) aterrarà a Port-au-Prince en les pròximes hores per a la distribució a les zones més afectades.

tracking